Podrum ponedjeljkom: Izložba fotografija "6.4" Tonija Čakmazovića

Varaždinske vijesti | 9.5.2021. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 10. svibnja, od 19 do 20 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 bit će održano neslužbeno otvaranje samostalne izložbe fotografija autora Tonija Čakmazovića pod nazivom "6.4".

Izložbu organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA, a time se nastavlja ciklus programa Podrum ponedjeljkom. Izložba će za javnost biti otvorena do 21. svibnja, a zainteresirani posjetitelji je mogu vidjeti radnim danom od 10 do 14 sati.

Iako je skoro pola godine proteklo od razornog potresa s epicentrom nedaleko Petrinje, gotovo svakodnevna podrhtavanja tla i dalje podsjećaju stanovnike Petrinje, Siska, Gline i okolnih naselja na prosinački šok koji su doživjeli. Naziv izložbe je ujedno i sam intenzitet magnitude potresa koji je koncem prošle godine pogodio navedeno područje, gdje su radovi i nastali. Brojnim se volonterima koji su tih dana, vođeni prije svega solidarnošću i željom da pomognu, došli u Sisak i Petrinju pridružio i Varaždinac Toni Čakmazović.

Dvadesetak fotografija koje će biti izlože u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4, potvrđuju da Čakmazović istovremeno nije izgubio fotografski refleks i potrebu da zabilježi prizore na koje je u Sisku i Petrinji nailazio. Dokumentaristički pristup karakterističan je i za Čakmazovićeve fotografije. Iako je riječ o kompozicijski ujednačenim radovima bez suvišnih dodataka bliskim klasičnim reportažnim snimkama, ono što ove fotografije izdvaja od uradaka profesionalnih fotoreportera upravo je činjenica da ih je snimila osoba koja u tom trenutku nije neutralan promatrač, već volonter koji na terenu izravno pomaže u saniranju štete.

Toni je rođen 2000. godine u Varaždinu u kojem je završetkom srednje Elektrostrojarske škole Varaždin smjera medijski tehničar upisao studij Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. Od početka srednje škole intenzivno se bavi fotografijom i snimanjem te je i niz godina sudjelovao u radu Prve školske televizije koja djeluje u sklopu Elektrostrojarske škole Varaždin. Snimio je i uređivao brojne video uratke poput reportaža, emisija, reklama, promo videa ali i filmova. Član je Savjeta mladih grada Varaždina od 2020. godine.

Organizatori mole posjetitelje da se zbog Covid-19 pridržavaju protuepidemioloških preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ulaz na izložbu neće biti mogući bez maske.

Toni_Cakmazovic_-_6-4_08052021_2.jpg