Podrum ponedjeljkom: Izložba, film koji Putin baš i ne želi da vidite i rasprava o izborima Foto: VANIMA / ilustracija

Podrum ponedjeljkom: Izložba, film koji Putin baš i ne želi da vidite i rasprava o izborima

Varaždinske vijesti | 2.2.2020. u 20:30h | Objavljeno u Društvo

Filmsko-kreativni studio Vanima u suradnji s drugim udrugama i javnim ustanovama i u veljači nastavlja s programom "Podrum ponedjeljkom".

Nakon objavljenih rezultata natječaja za izlaganja dvodimenzionalnih radova mladih autora u ovoj godini, očekuje se prva izložba. Osim izložbe, najavljene su i projekcije dokumentarnih filmova iz kataloga KineDok-a u suradnji s Udrugom Restart, kao i zanimljiva panel rasprava na temu nedavno održanih predsjedničkih izbora, koju će se moći pratiti i putem live streama.

U ponedjeljak, 3. veljače, na rasporedu je projekcija dokumentarnog filma "Putinovi svjedoci".

- Riječ je o filmu snimatelja Vitalija Manskog koji je u stopu pratio Putina u usponu na vlast. Manski donosi priču o Putinovu usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dva desetljeća. Film pun nikad viđenog video materijala sa zatvorenih sastanaka, koje Putin baš i ne želi da vidite, njegovih osobnih razgovora s Manskim kao i redateljskih inteligentnih komentara, dopunjavaju svjedočanstava brojnih ruskih političkih teškaša, poput Jeljcina ili Mihaila Gorbačova. Putinovi svjedoci dragocjen su prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza Putinovog dolaska na vlast, njegovog naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine, ali i iskaz osobnog žaljenja redatelja što je i sam sudjelovao u kreiranju te slike - itiču iz Vanime i dodaju da je ovaj višestruko nagrađivani film dio KineDok kataloga, u distribuciji udruge Restart. Trailer filma pogledajte OVDJE.

Sljedeći ponedjeljak, 10. veljače, večer će biti posvećena mladoj autorici izložbe fotografija Hani Mrak. Autorica pod simboličnim naslovom ciklusa “Slojevitost linija i sjena” fotografijama istovremeno prikazuju i snagu i slabost, jednostavnost i kompleksnost, korak pojedinca i korake grupe, optimizam i pogled u budućnost, u kojoj nas svakako čekaju neki novi prizori puni slojevitih linija i sjena. Izložba traje do 28. veljače.

Treći ponedjeljak, 17. veljače, bit će održana panel rasprava na temu nedavno održanih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, koji su pokazali nezainteresiranost za mlade. Je li to zaista tako, ali i kako su vizualno vođene kampanje kandidata, raspravljat će panelisti doc.dr.sc. Gabrijela Kišićek, doc.dr.sc. Darijo Čerepinko, doc.art Robert Geček, Ivica Kruhoberec, urednik Varaždinskih vijesti i Nino Preložnjak iz udruge mladih V.U.K. Panel rasprava također se može pogledati preko live streama koji omogućuje Magic NET d.o.o.

Zadnji ponedjeljak, 24. veljače, na redu je posljednji film u ovoj sezoni KineDok-a, a riječ je o dokumentarcu pod nazivom "U slučaju rata". U filmu je glavni protagonista Peter koji vodi naizgled sretan život. Vozi novi bijeli terenac, ima lijepu djevojku i nedavno je upisao fakultet. Međutim, njegov stvarni život je negdje drugdje – on vodi paravojnu skupinu po imenu "Slovenski branci" koja je do sada regrutirala već stotine slovačkih tinejdžera uz prešutno dopuštenje vlasti. Njihov cilj je jednostavan – stvaranje uzorne totalitarne zajednice na temelju vojničkog drila, poslušnosti i straha. Peter sanja o tome da jednoga dana u to uvjeri i čitavo društvo – kao važni političar. Trailer filma pogledajte OVDJE.

Rezultati natječaja “Podrum ponedjeljkom”

Na natječaj za izlaganje dvodimenzionalnih vizualnih radova mladih autora, koji je 27. prosinca prošle godine raspisala udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA, prijavljeno je tridesetak umjetničkih koncepta, a organizatori zahvaljuju svim prijavljenim autorima i autorskim timovima. Natječaj je za prijave bio otvoren do 20. siječnja.

Selekcijska komisija je odabrala 15 koncepta koji će biti izloženi u novouređenom podrumu Centra za mlade u Preradovićevoj ulici tijekom 2020. godine.

Odabrani autori i autorski timovi sa svojim konceptima su abecednim redom:
autorski tim (Fera Silva) – Konstrukcija i dekonstrukcija prirode
autorski tim (LIGO) – Studentski bubregi
Čakmazović Toni – Dezen prošlosti
Daljavec Marina – Little black and white Magic
Gradečki Kristijan – Misli
Horvatić Sara – Dnevnik tišine
Kliček Dragutin – Ekspresija užeta kroz četiri elementa
Kos Anita – Korijeni
Krpan Žarka – PRINT MY MEMORY_CYCLE ONE
Mrak Hana – Slojevitost linija i sjena
Puklin Nikola Mišel – Četiri kuta postojanja
Sever Ana – Životni obrasci
Sever Dominik – Putevima čovjeka: Prostranstvo
Šimunović Robert – Šaren mrak podsvijesti
Štefinšćak Mateja – Nigdar ni bilo

Podrum_ponedjeljkom_program_veljaca.jpg