Područne škole Prigorec i Kuljevčica dovršile energetsku obnovu

Varaždinske vijesti | 29.12.2020. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Završnoj konferencijai energetske obnove dviju škola, Područne škole Prigorec te Područne škole Kuljevčica, koje inače spadaju pod Osnovnu školu Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, uz domaćina, ravnatelja škole Damira Jagića prisustvovali su i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, pročelnik  Upravnog  odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Krunoslav Blaži te predstavnik izvođača radova.

 Područna škola Prigorec  utemeljena je 1929. godine, a u ovoj školskoj godini pohađa ju 16 učenika u dva kombinirana razredna odjela s kojima radi pet učitelja.

- Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Područne škole Prigorec, na adresi Prigorec 83 a, 42240 Ivanec“ nakon postupka javne nabave iznosila je 1.181.391,28 kuna. Projekt se s 536.475 kuna financira bespovratnim EU sredstvima, iz županijskog proračuna se financira 404.329,18 kuna, a 240.587,10 kuna je osigurano iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je iznosila 937.453,50 kuna. Ovim projektom će se smanjiti potrošnja primarne energije za 82 %, a za toliko će se smanjiti i proračunska emisija CO2 za 82 %. Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u razred B - rekao je ravnatelj Osnovne škole Damir Jagić

- Što se tiče  „Energetske obnove zgrade Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Područne škole Kuljevčica, treba naznačiti kako vrijednost  nakon provedenog postupka nabave radova iznosi 1.094.167,84 kuna. Odobreno je 420.965,80 kuna bespovratnih EU sredstava, dok je Varaždinska županija projekt sufinancirala s 492.817,92 kuna, a 180.384,12 kuna se sufinancira iz Nacionalnog fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 915.442 kune - rekao je ravnatelj.

 - PŠ Kuljevčica ima 31 učenika od prvog do četvrtog razreda, a o njima brine osam učiteljica te kuharica koja radi i kao spremačica. Po broju učenika to možda jest mala škola, ali je velika po značenju jer je centar kulturnih i društvenih zbivanja u svojemu naselju. Energetska obnova je obuhvatila rekonstrukciju vanjskih zidova pročelja i stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu azbestnog pokrova kosog krova i postojeće drvene stolarije, kao i rekonstrukciju ravnih krovova. Ugrađen je i sustav toplovodnih solarnih kolektora za zagrijavanje potrošne tople vode i podršku sustavu grijanja, a zamijenjeni su i radijatori te su ugrađeni termostatski ventili - dodao je Damir Jagić te ujedno zahvalio Županiji koja je kao osnivač škola pokrenula energetsku obnovu, a ujedno je i sufinancira.

 - U energetsku obnovu pet škola na ivanečkom području ulažemo čak 15,2 milijuna kuna. Prošle godine je obnovljena OŠ Radovan, obnovljena  je područna škola Gačice, a Srednja škola Ivanec je također energetski obnovljena i dobila je novi izgled,. Ulaganjem u područne škole Kuljevčica i Prigorec osigurali smo da se školski život i dalje odvija u tim sredinama. U Kuljevčici je škola počela djelovati prije 141 godinu, a u Prigorcu prije 91 godinu, što dovoljno govori o tradiciji i važnosti zadržavanja obrazovnih ustanova u tim mjestima. Čestitke svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta - rekao je zamjenik župana Vugrin.

221220_kuljevcicaprigorec_3.JPG

221220_kuljevcicaprigorec_2.JPG

IMG_20201223_111201.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci