Područna škola Drenovec u novom ruhu, nakon energetske obnove očekuju se značajne uštede Foto: Varaždinska županija

Područna škola Drenovec u novom ruhu, nakon energetske obnove očekuju se značajne uštede

Varaždinske vijesti | 2.6.2020. u 09:32h | Objavljeno u Društvo

U područnoj školi Drenovec u ponedjeljak je održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Drenovec", kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji se u prisutnosti ravnateljice Osnovne škole Svibovec Melite Mesarić, gradonačelnice Varaždinskih Toplica Dragice Ratković te gradskog vijećnika Grada Toplica Željka Bedekovića obratio okupljenima.

- Ovdje se radi o europskoj investiciji, jednoj od 22 škole koje obnavljamo na području energetike. Raspon vrijednosti obnova ide od 100 tisuća eura pa sve do deset milijuna kuna, naravno ovisno o zahvatima i veličini škole. No, ova škola u Drenovcu ima jednu drugačiju vrijednost. Naime, male područne škole bi bile osuđene na propast, a s njima društveni život kao i svaka daljnja perspektiva boravka i ostanka mladih ljudi na selu. Pokazatelji koji idu u smjeru nataliteta su pozitivni, što je dokaz dobroga smjera u kojem vodimo obrazovnu politiku ove Županije. Dobro znamo da škole život znače, posebice u manjim sredinama kao što je ova gdje sadržavaju i emotivnu vrijednost kod domicilnog stanovništva. Moram istaknuti kako se u Županiji u školama provode projekti energetske obnove vrijedni oko 70 milijuna kuna, a osim tih financijskih sredstava mnoge škole smo opremili novcima i iz vlastitog proračuna i u suradnji s lokalnim zajednicama – rekao je Paljak.

Ravnateljica Osnovne škole Svibovec Toplički Melita Mesarić zahvalila je Varaždinskoj županiji na pomoći i suradnji te je istaknula kako ovom obnovom škole i samo mjesto dobiva novi izgled, ali i značaj.

- Ovo je mala ruralna sredina, školu pohađaju samo učenici iz Drenovca, trenutno njih sedam, a sljedeće godine će ih biti osam. No, moram reći kako ovdje živi mnogo mladih roditelja s malom djecom, tako da škola ima zagarantiranu budućnost. Škola je živo središte sela, i zato sam jako sretna i zadovoljna ovom obnovom. Posebno me veseli ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamijenjena je vanjska stolarija i očekujemo znatne uštede – rekla je ravnateljica Osnovne škole Svibovec.

Vrijednost projekta po ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 742.296,25 Kn, dodijeljena potpora iz EFRR-a 410.726,83 HRK, dodijeljena potpora iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je bila 188.591,65 HRK, ukupna vrijednost projekta nakon završetka projekta iznosila je 746.831,93 kn, a ukupno sufinanciranje Varaždinske županije je iznosilo 147.513,45 kuna.

Uz već spomenutu ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja i zamjene vanjske stolarije, povećat će se toplinska zaštita vanjskih zidova i toplinska zaštita poda prema negrijanom prostoru.

010620_skola_drenovec_1_Medium.JPG

010620_skola_drenovec_2_Medium.JPG

010620_skola_drenovec_3_Medium.JPG

010620_skola_drenovec_4_Medium.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci