FOTO: Podijeljeni udžbenici i radne bilježnice učenicima Srednje škole Novi Marof Foto: Novi Marof

FOTO: Podijeljeni udžbenici i radne bilježnice učenicima Srednje škole Novi Marof

Varaždinske vijesti | 18.9.2019. u 12:58h | Objavljeno u Društvo

U Srednjoj školi Novi Marof u utorak, 17. rujna, učenicima prvih i drugih razreda podijeljeni su besplatni udžbenici i radne bilježnice. Nabavku udžbenika i radnih bilježnica i ove je godine sufinancirao Grad Novi Marof, a za razliku od prošle godine, kad su ih dobili samo učenici prvih razreda, ovoga su ih puta besplatno dobili i oni koji polaze druge razrede.

- Radi se o suradnji koja je krenula prošle godine, kada je Grad u potpunosti financirao udžbenike za sve prve razrede, a ove smo godine suradnju nastavili, na zadovoljstvo učenika i njihovih roditelja - izjavio je ravnatelj SŠ Novi Marof, Nikola Žganec.

- Budući da je krenula „Škola za život”, pripremili smo se za promjene i škola je, s obzirom na to da su se pojedini udžbenici mijenjali, izašla u susret roditeljima prilikom pripreme, odabira i kompletne narudžbe udžbenika. Veliko je to olakšanje za roditelje, ne samo zbog toga što komplet udžbenika stoji između 1.000,00 i 1.200,00 kuna, već i zato što nisu trebali voditi brigu o njihovoj nabavci pa su se mogli organizacijski pripremiti za druge stvari, primjerice upis djeteta u školu - zaključio je ravnatelj Žganec.

Sufinanciranje udžbenika jedna je od mjera kojima se olakšava položaj roditelja, a Grad Novi Marof i ove je godine u tu svrhu izdvojio znatna sredstva. To je samo dio brige koju Grad vodi o svima uključenima u obrazovni sustav.

- Grad nastavlja s pomaganjem naših srednjoškolaca, jednako tako i s promoviranjem Srednje škole Novi Marof koja se želi i dalje razvijati. Mi im u tome svesrdno pomažemo i ovo je jedna od aktivnosti čiji je cilj pomoći roditeljima, ali i promovirati školu i privuči učenike još jednom beneficijom, a to su besplatne školske knjige i radne bilježnice. Za to smo ove godine izdvojili oko 100.000,00 kuna - kazao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Na godišnjoj razini, Grad Novi Marof za djecu i mlade izdvaja oko 5.000.000,00 kuna, od sufinanciranja boravka djece u dječjim vrtićima, do studentskih stipendija.

- Prošlog smo ponedjeljka raspisali natječaj za 35 učeničkih stipendija, za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja, a pred nama je natječaj za studentske stipendije kojih ćemo imati 65. Dakle, ove će se godine iz gradskog proračuna osigurati 100 stipendija i mislim da nam u tome nitko ne može konkurirati. Vrijedi spomenuti i da je socijalni cenzus 2.000,00 kuna i tu premašujemo Županiju i mnoge gradove - istaknuo je Jenkač.