Počinju restauratorski i konzervatorski radovi na župnoj crkvi u Martijancu Foto: Općina Martijanec

Počinju restauratorski i konzervatorski radovi na župnoj crkvi u Martijancu

I.D./Varaždinske vijesti | 3.3.2017. u 09:20h | Objavljeno u Društvo

Uskoro će početi konzervatorski i restauratorski radovi na Župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Martijancu. Crkva se mora hitno statički sanirati, za što se u Općini nadaju novcu iz Ministarstva kulture.

- Ako pomoć Ministarstva i izostane, neće se čekati s radovima, jer je Općina Martijanec proračunom predvidjela i osigurala 250.000 kuna potrebnih za sanaciju. Ali u tom će se slučaju morati pričekati sa drenažom temelja koja košta još 300.000 kuna - ističu iz Općine.

Crkvu su ovih dana posjetili predstavnici Hrvatskog restauratorskog Zavoda, Restauracijskog centra Ludbreg i stručnjaci Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture iz Varaždina.

S načelnikom Martijanca Marijanom Horvatom su pregledali crkvu i dogovarali radove. Zasad je dogovorena restauracija drvenog oltara, vrlo sličnog oltaru koji se već obnavlja u ludbreškom Zavodu.

To je oltar iz kapele sv. Benedikta u Hrastovljanu pa se vjeruje da i ovaj oltar potječe iz iste kapele. Radit će se i na dvjema slikama od kojih je jedna, vjeruje se, dio tog oltara. Predstoji još pregled misnog rublja koji će obaviti stručnjaci za tekstil ludbreškog restauratorskog centra.