Počela s radom varaždinska knjižnica: u karantenu sada i knjige, i to na 72 sata Foto: Krešimir Đurić

Počela s radom varaždinska knjižnica: u karantenu sada i knjige, i to na 72 sata

Julijana Marčec | 27.4.2020. u 09:03h | Objavljeno u Društvo

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović” u ponedjeljak, 27. travnja, otvorila je sve odjele i omogućila korisnicima da vrate i posude knjige. No, u knjižnici su na snazi nova pravila ophođenja, ali i radno vrijeme u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odjel za odrasle na Trgu slobode bit će otvoren od ponedjeljka do petka od 7.30 do 19.30 sati, no svoja će vrata knjižnica zatvarati od 13 do 14 sati radi dezinfekcije prostora i smjene djelatnika, dok će subotom raditi od 7.30 do 13 sati.

- Mi spadamo u kategoriju djelatnosti koja radi više od 10 sati i moramo imati rad u smjenama, pa smo, kako bi zaštitili korisnike ali i djelatnike, odredili sat vremena pauze tijekom koje će se obaviti smjena zaposlenika, ali i dezinfekcija svih površina u knjižnici – objasnio je ravnatelj knjižnice Mario Šoštarić.

I dalje bez čitaonica

Knjižnica će biti otvorena za povrat i posudbu knjiga, no neće raditi studijska čitaonica ni čitaonica dnevnoga tiska, a u knjižnici će uz knjižničare biti ograničen i broj korisnika.

gradska_knjiznica_varazdin_korona_5.jpg

- Na ulazu smo postavili dezinfekcijsko sredstvo i oznake za držanje obaveznog razmaka od 2 metra, a na pultu i pregrade od pleksiglasa u skladu s propisima. Vraćene knjige će biti dezinficirane i stavljene u karantenu na 72 sata, kako stoji u preporuci HZJZ-a. Budući da je višegodišnja praksa varaždinske knjižnice da se korice knjiga omataju, sada će ih biti lakše dezinficirati.

Prilikom posudbe korisnici će moći sami potražiti naslove koji ih zanimaju no imat će ograničeno vrijeme i neće ih smjeti prolistati. Stoga našim korisnicima preporučujemo da pri dolasku u knjižnicu već znaju koje knjige žele posuditi kako bi im ih knjižničari brzo pronašli i tako ubrzali posudbu, odnosno skratili vrijeme čekanja drugim korisnicima knjižnice - rekao je ravnatelj i napomenuo da će se na Odjel za odrasle ulaziti kao i dosad, kroz prostor Čitaonice za dnevni tisak, dok je izlaz organiziran kroz Studijsku čitaonicu.

Članstvo dulje za 40 dana

Ravnatelj je posebno istaknuo da u posljednjih četrdeset dana, koliko je knjižnica bila zatvorena zbog protuepidemijskih mjera, nabava novih knjiga nije zaustavljena, pa korisnike očekuje veliki broj novih naslova. Svim korisnicima knjižnice članstvo će biti produženo za četrdeset dana.

Svoja vrata ponovo je otvorio i Odjel na Banfici, pa će korisnici moći po nove knjige od ponedjeljka do srijede od 13.30 do 19.30 sati, u četvrtak i petak od 7.30 do 15 sati te u subotu od 7.30 do 13 sati.
Na Dječjem odjelu u vili Bedeković će radno vrijeme biti isto kao i na Odjelu za odrasle, dok će Odjel za mlade i odjel strane literature biti otvoreni od ponedjeljka do srijede od 14 do 19.30, a od četvrtka do subote od 7.30 do 13 sati.

Bez djece po knjige i slikovnice

Tina Bakšaj Hunjadi, knjižničarka s dječjeg odjela varaždinske knjižnice pozvala je korisnike da se pridržavaju ovih privremenih pravila koja vrijede i na odjelima u vili Bedeković te istaknula kako će u knjižicu korisnici ulaziti jedan po jedan i to samo na “stari” ulaz (od Druge osnovne škole) te da čitaonice i igraonice neće raditi.

gradska_knjiznica_varazdin_korona_1.jpg

- Molimo roditelje da u knjižnicu po slikovnice zasad dolaze bez djece, jer ionako nema listanja knjiga ili igre u knjižnici, a sve one koji trebaju neku stručnu literaturu da nam to jave elektronskom poštom ili telefonom kako bi im pripremili knjige koje trebaju - rekla je Tina Bakšaj Hunjadi.

Za stručnu literaturu pošaljite e-mail!

Iz varaždinske knjižnice su također poručili studentima i svima onima kojima je potrebna stručna literature da ne dolaze u knjižnicu bez prethodne najave, odnosno da sve zahtjeve i upite šalju na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., pa će ih knjižničari nakon što pronađu tražene naslove elektronskom poštom obavijestiti kada mogu podići traženu literaturu.

- Molimo korisnike da se pridržavaju uputa nadležnih tijela prilikom ulaska i zadržavanja u prostorima knjižnice kako bi što prije mogli koristiti i sve ostale naše usluge – uputili su zamolbu iz Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović”.

gradska_knjiznica_varazdin_korona_4.jpg

gradska_knjiznica_varazdin_korona_6.jpg

gradska_knjiznica_varazdin_korona_2.jpg

gradska_knjiznica_varazdin_korona_3.jpg