Počinje ciklus "Rotary u Muzeju": Zanimljivosti o aktualnim temama Foto: VV arhiva / ilustracija

Počinje ciklus "Rotary u Muzeju": Zanimljivosti o aktualnim temama

Varaždinske vijesti | 7.4.2024. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Rotary Club Varaždin i Gradski muzej Varaždin u travnju organiziraju četiri javna predavanja za građanstvo

U suradnji s varaždinskim Gradskim muzejom, Rotary Club Varaždin će tijekom travnja organizirati četiri javna predavanja za građanstvo koja će održati članovi ovoga najstarijeg varaždinskog Rotary kluba.

- Organizacijom ovih javnih predavanja Rotary Club Varaždin oživljava praksu prijeratnog varaždinskog Rotary kluba čiji su članovi tridesetih godina prošloga stoljeća redovno održavali predavanja za varaždinsko građanstvo o tadašnjim „novotarijam“. Profesor Krešo Filić je primjerice, održao niz javnih predavanja na kojima je govorio o rengdenskim zrakama ili mlaznim motorima, profesor Vladimir Deduš je održao niz predavanja o etnološkimi povijesnim temama, a doktor Velimir Kalafatić o prevenciji zaraznih bolesti. Budući da su članovi Rotary kluba stručnjaci na svojim područjima, uobičajena je praksa da oni u svom klubu održe aktualno predavanja iz svoje profesije, a sada će, zahvaljujući suradnji našeg kluba s Gradskim muzejom, predavanja održati i za građanstvo - istaknuo je Igor Čolaković, predsjednik Rotary Cluba Varaždin.

Ovaj ciklus predavanja nastavak je dugogodišnje suradnje Rotary Cluba Varaždin i Gradskog muzeja, čiji su osnivači bili upravo članovi prijeratnog Rotary kluba.

- Rotary u muzeju je ciklus javnih predavanja na kojem će članovi Rotary kluba na popularan način govoriti o aktualnim temama s raznih područja, pri čemu će u fokusu biti umjetna inteligencija i promjene koje njihova široka primjena donosi u našu svakodnevicu - naglasio je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Javna predavanja članova Rotary kluba bit će organizirana u palači Herzer na Franjevačkom trgu tijekom travnja, pa će prvo u nizu od četiri predavanja, u utorak, 9. travnja, održati prof. dr. sc. Neven Vrček, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu organizacije i informatike, koji će govoriti o - suvremenim industrijama i pratećim tehnologijama.

U utorak, 16. travnja, poznati varaždinski odvjetnik Marko Porobija održat će predavanje o utjecaju umjetne inteligencije na pravnu struku i pružanje pravnih usluga.

Varaždinski novinar Igor Čolaković u utorak, 23. travnja, predstavit će povijest Rotary Cluba Varaždin, jednog od najstarijih Rotary klubova u Hrvatskoj, koji je osnovan još 1931. godine, dok će meteorolog mr. sc. Emil Tkalec, u utorak, 30. travnja, govoriti o aktualnoj temi - Utjecaj klimatskih promjena vinogradarski sektor.

Predavanja će početi u 19 sati, a ulaz je slobodan.

RuM_javna_predavanja.jpg