Platforma „Budimo grad“ za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u varaždinske OŠ

VV | 15.12.2020. u 10:50h | Objavljeno u Društvo

- Unatoč predlaganjima da i Varaždin to učini, nije se pokazalo volje u provedbi i implementaciji predmetnog GOO-a u varaždinske OŠ. Premda smo imali najviše iskustva u tome jer je zahvaljujući Društvu Naša djeca Varaždin naš grad bio prvi grad u Hrvatskoj koji je započeo sa svojevrsnim građanskim odgojem i obrazovanjem u neformalnom učenju dječjih i ljudskih prava, građanskih inicijativa i aktivizma za djecu, u aktivnostima imena Dječji forum za prava djeteta (DF) - stoji u priopćenju platforme "Budimo grad" koja se zalaže da se građanski odgoj za osnovnoškolce uvede barem do 2022. godine ako ne već iduće školske godine.

Platforma Budimo grad zalaže se za što skorije uvođenje GOO-a u škole kao izbornog predmeta u fazama:

- da se iskoriste znanja i iskustva učitelja/voditelja DF-a, DGV-a i drugih stručnjaka na području ljudskih ( i dječjih) prava, medijske i financijske pismenosti, zdravstva i dr. te se hitno pristupi izradi programu/kurikulumu, priručnicima i materijalima  (s lokalnim sadržajima)

- da se održe edukacije edukatora-predmetnih učitelja

- da se GOO, po mogućnosti, implementira u školske kurikulume od sljedeće školske godine, a najkasnije šk.god. 2022./2023.

- ako se ne postigne rok od sljedeće godine, Grad Rijeka besplatno ustupa sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

( https://www.rijeka.hr/teme-za-gradane/odgoj-i-obrazovanje/osnovne-skole/programi-i-projekti-u-osnovnim-skolama/gradanski-odgoj-obrazovanje/ )

U prvoj fazi troškovi uvođenja GOO-a  sveli bi se na troškove edukacije minimalno osmero učitelja, a prihvati li se riječki model, troškovi izrade novih  priručnika i drugih potrebnih materijala za rad učenika ( s prilagođenim lokalnim temama i primjerima) svedeni su na minimum.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci