PIZZA BOX: Kreativni džumbus maturanata počeo video uratkom o - sreći

vv / prof Romina Dukši | 21.4.2021. u 22:12h | Objavljeno u Društvo

Maturanti Elektrostrojarske škole Varaždin, smjera Medijski tehničar, zahvaljujući znanju i vještinama koja su stekli kroz stručno obrazovanje, postali su samostalni i odgovorni mladi ljudi naučeni na timski rad i dobru organizaciju. Tvrdi to prof. Romina Dukši, prof. likovne umjetnosti, koja u prilog svojoj ocjeni navodi niz praktičnih projekata i video uradaka, među kojima su i najnoviji, objedinjeni nazivom Pizza Box.

- Cilj je bio potaknuti kreativne ideje i naći tehnološka rješenja koja će dovesti do cjelovite i zaokružene emisije za mlade; kao što su učenici naglasili – emisije o znanosti, umjetnosti i kulturi, u prijevodu kreativnom džumbusu. Motivirani stvaranjem sadržaja za mlađe generacije, prepoznali su predloženu ideju kao nešto novo. Nov sadržaj koji odskače od ozbiljne i pomalo sterilne produkcije te im omogućava slobodu izražavanja. Kao prof. likovne umjetnosti i te kako razumijem tu potrebu, veli prof. Dukši, naglašavajući da je ideja o snimanju Pizza Boxa nastala spontano bez previše mudrovanja, a kada ste okruženi poticajnom sredinom koja je spremna prihvatiti nove izazove i izgara od želje za stvaranjem nečeg novog, tada zapravo nemate osjećaja pravog početka jer odmah zavlada pozitivna energija.

U samoj izradi emisija, kako ukazuje, sudjeluju Brankica Ledinski, Mia Marković, Sara Roško, Goran Rudnički, Petra Šobak i Leona Zavrtnik, učenici 4. g. Uz njih, tu je i niz drugih pojedinaca, koji su pomogli u realizaciji prve epizode – od glumaca, voditelja, asistenata zvuka, glazbenih izvođača, statista i drugih.

-Spomenut ću još neka imena učenika koji su se rado uključili u projekt: Mateo Trakoštanec, Antonija Jurenec, Filip Kefelja, Nola Vidović, Tin Kruhoberec, Nino Šargač, David Kišiček i Lori Premec – budući medijski tehničari i web dizajneri. Već pri prvom kratkom sastanku, nakon održanog školskog sata, pod malim odmorom, odlučili smo se za glavnu ideju vodilju prve emisiju. Naime, pitanje je bilo o kojoj su emociji spremni napraviti emisiju. Odmah su izabrali – sreću jer treba nam nešto pozitivno u ovoj apsurdnoj godini punoj neizvjesnosti i obilježenoj meni osobno omraženim pojmom – novo normalno, napominje prof. Dukši.
Cilj je bio, kako pojašnjava, prikazati sreću kroz prirodoslovno, društveno–humanističko i tehničko područje.

-Uključili smo mrežu stručnih suradnika koji rade u našoj školi i prilagodili koncept mlađoj publici i, naravno, svima koji se tako osjećaju. Snimili smo video s prof. Ivanom Kučom, koja nas je uvela u svijet kemijskog sastava sreće, a kroz formu intervjua pokrili smo područje psihologije s psihologom škole Ratkom Kovačićem te elektrotehničko područje sa prof. Tanjom Teslom-Hrain. Likovna umjetnost je pripala meni, a glazbenu smo prepustili slobodnoj izvedbi učenika u opuštenoj atmosferi, objašnjava prof. Dukši.

Organizacija rada da bi dogovorili podjelu poslova, kako napominje, obuhvaćala je sastanke uživo ili putem videopoziva

- Uobičajena je dnevna komunikacija tekla putem aplikacije za dijeljenje poruka, a materijali smo dijelili preko dogovorenog servisa kako bismo u svakom trenutku imali sve na jednom mjestu. Učenici su maksimalno iskoristili društvene mreže za promociju te redovito objavljuju materijale. Tako da nas možete pronaći na YouTube kanalu, Instagramu i Facebook-u, ukazuje prof. Dukši, napominjući da imaju nove ideje i planove, a pripreme za novu emisiju već su u tijeku: slijedi priča o još jednom osjećaju - snažnom, beskrajno važnom i kompleksnom - pa pratite na YouTube kanalu