Pijanistički duo D&B gostuje u Glazbenoj školi Varaždin

VV | 13.5.2018. u 20:22h | Objavljeno u Društvo

„Radno obilježavanje jubileja“ katkad može zvučati kao fraza, ali kad je riječ o jubileju varaždinske Glazbene škole, to je s punim pokrićem. Nizom glazbenih događaja (i doživljaja!) „slavi“ se 190. obljetnica slavne varaždinske obrazovno-odgojne ustanove, u čijim su klupama iznjedreni najugledniji hrvatski glazbenici.

Takvo jedno zbivanje najavljeno je za utorak, 15. svibnja, za čiju je realizaciju zaslužba i agilna Glazbena mladež Varaždina. Naime, u velikoj koncertnoj dvorani, u 19.30 sati, počet će koncert dvoje mladih pijanista (i supružnika), Dubravka Vukalović Vlahek i Bruno Vlahek, najavljen kao duo D&B. Gdje god koncertiraju u svijetu, kritike su afirmativne, kao i ocjene glazbenih stručnjaka.

Za Brunu se može pročitati i usporedba s Pogorelićem! Dubravka je Varaždinka, a Bruno je po ocu zagorskih korijena. Već prvim zajedničkim nastupom 2006. u Lausannei ostvarili su golem uspjeh, oduševivši švicarsku publiku i kritiku svojom izvedbom djela za dva klavira Rahmanjinova i Bernsteina. Za varaždinski koncert odabrali su djela Schuberta, Saint-Saensa, Holsta, Solera, Kurtaga, Lutoslawskoga, Debussyja, Kabilja, Falle i Piazzolle. Zanimljivo raznolikošću i originalno!

U Varaždin dolaze iz Madrida, u kojem žive dvoje virtuoza i djeluju kao profesori na tamošnjem Glazbenom konzervatoriju „Katarina Gurska“. U lipnju će Dubravka i Bruno svojim koncertom zatvoriti sezonu komornih koncerata nove Opere u Dubaiju.

Kad sviraju četveroručno, pobuđuju zanimanje publike. Nerijetko Dubravki prilaze nakon koncerta znatiželjno je pitajući: „Oprostite, a jeste li Vi s kolegom i u privatnoj vezi?“. Kako se očekuje, njihovu varaždinskom koncertu prisustvovat će i veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Eduardo Azuar. Ulaz na koncert je slobodan.

Dan prije koncerta, u ponedjeljak u 14. svibnja u 19 sati, u Maloj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu održat će se tribina na kojoj će dvoje glazbenika učenicima Glazbene škole govoriti o umjetničkom stvaralaštvu u svijetu, razlikama školovanja i obrazovanja, a u srijedu 16. svibnja održat će i seminar za učenike klavirskog odjela Glazbene škole Varaždin.