PETRIJANEC Škola puna jesenskih plodova, učenici pripremali i kruh koledjek Foto: Ilustracija/OŠ Petrijanec

PETRIJANEC Škola puna jesenskih plodova, učenici pripremali i kruh koledjek

VV | 25.10.2023. u 17:49h | Objavljeno u Društvo

Izložbom mirisnih peciva, kruha, kolača i jesenskih plodova nastalih pomoću vrijednih ruku roditelja, djedova i baka, u OŠ Petrijanec uređena je prava jesenska kulisa!

Nakon pozdrava ravnateljice Valerije Paljak, prigodni jesenski glazbeno-scenski program učenika dramske i recitatorske družine te školskog zbora pripremile su učiteljice Željka Rabuzin, Melita Bešvir i Branka Gradečak. Svečani dan te stol bogat krušnim proizvodima i jesenskim plodovima uredili su i organizirali vjeroučiteljice Marina Stolnik, Anja Kremenić, Petricija Krleža te učitelj Mihael Bađun. Blagoslov jela molitvom zahvalnosti predvodio je vlč. Ivan Sakač, a prigodnu biblijsku parabolu čitala je učenica Jana Šipek.

Prvašići PŠ Strmec zahvalili su svim plodovima, uspjesima, radostima i darovima.

- Mame i tate ispekli su najslasnije poslastice koje su zajednički blagovali. Uzbuđeno i radoznalo proučavali su, pipali i kušali plodove koje nam naša zemljica u jesen daje. Skidali su zrnje s klipova tj. ružđili kuruzu, samljeli zrna, prosijali i dobili kukuruzno brašno. Naša kuharica Verica upoznala nas je sa svim tajnama ukusne kukuruzne zlevke koju smo obogatili ribanim, slasnim jabukama. Vrijedni članovi sekcija “Mali čuvari baštine” i “Zemlica” ubrali su kukuruz sa školskog polja. Naučili smo da osim za hranu životinjama, kukuruz možemo iskoristiti za pripremu ukusne hrane. Tako su “Mali čuvari baštine” izrađivali kruh koledjek te se upoznali sa raznim predmetima koje su bake nekad koristile u kuhinji - kažu u OŠ Petrijanec.

Mali čuvari baštine bili su gosti u PŠ Nova Ves Petrijanečka, gdje su ih dočekali učenici i učiteljice Sanja i Renata te su uz pomoć bake, gospođe Anđele Cvetko naučili kako se priprema zlevka od kukuruznog brašna. Zlevku i druge tradicijske kolače koje su pripremale vrijedne ruke baka i mama naših učenika predstvljeno je na humanitarnoj manifestaciji "Petrijanečka jesenska večer".

 

 

Galerija slika