"Petrajski kurenti" u atriju Županijske palače tjerali zimu i najavili dolazak proljeća Foto: Varaždinska županija

"Petrajski kurenti" u atriju Županijske palače tjerali zimu i najavili dolazak proljeća

Varaždinske vijesti | 25.2.2020. u 21:12h | Objavljeno u Društvo

Članovi Udruge "Petrajski kurenti" posjetili su već tradicionalno Županijsku palaču u Varaždinu gdje su u atriju predstavili svoje atraktivne pokladne maske, otplesali ples, podružili se s građanima, a poznato je da kurenti, svojom zvonjavom i plesom tjeraju zle duhove i zimu, dok ljudima donose veselje i sreću.

U atriju su ih dočekali te se s njima pozdravili i zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te županijski vijećnici Roman Strelec i Zlatko Koračević. Zamjenik župana Paljak zahvalio je kurentima na dolasku te je naglasio kako Petrajski kurenti njeguju tradiciju i čuvaju fašničke običaje, a zaštitni znak im je Petrajska luga (maska).

- Želim ovom prigodom pohvaliti rad ove Udruge koja se osnovala na naš poticaj te na jedan zanimljiv i kreativan način doprinosi društvenom životu Općine Petrijanec, ali i šire. Koristim priliku da čestitam i na organizaciji nedavno održanog Međunarodnog fašnika u Petrijancu čije održavanje je podržala i pomogla Varaždinska županija. Lijepo je vidjeti ovako kreativne i vesele ljude koji šire veselje. S obzirom da je danas lijep i sunčani dan, mnogi će moći uživati u njihovom nastupu - rekao je Paljak.

Članovi Udruge zahvalili su domaćinima na dobrodošlici, upoznali su županijske dužnosnike sa svojim nastupima te su naznačili kako udruga broji preko trideset aktivnih članova, a sama ideja o kurentima te o izradi maska potekla je još šezdesetih godina prošloga stoljeća i to inicijativom i zalaganjem tadašnjih učiteljica koje su radile u osnovnoj školi u Petrijancu.

250220_kurenti_2_Medium.JPG

250220_kurenti_1_Medium.JPG