Petar Brlek iz Petrijanca prvi je specijalizant iz medicinske genetike Foto: Dragan Primorac FB

Petar Brlek iz Petrijanca prvi je specijalizant iz medicinske genetike

Varaždinske vijesti | 8.11.2023. u 13:08h | Objavljeno u Društvo

- Povijesni iskorak hrvatske medicine: upravo je odobrena prva specijalizacija iz medicinske genetike - objavio je na svom Facebook profilu prof. dr. sc. Dragan Primorac, hrvatski liječnik i znanstvenik.

- Ministarstvo zdravstva RH odobrilo je prvu specijalizaciju iz medicinske genetike u Republici Hrvatskoj, a posebno me raduje što je prvi specijalizant dr. Petar Brlek, djelatnik Specijalne bolnice Sv. Katarina - naveo je Primorac.

Dr. Petar Brlek inače je iz Petrijanca, a nakon školovanja u Prvoj gimnaziji Varaždin, završio je Medicinski fakultet u Zagrebu. Tijekom obrazovanja isticao se na brojnim županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, a bio je i među dobitnicima nagrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta "Oskar znanja". Dobitnik je i nagrade Općine Petrijanec za izvrsnost te postignute rezultate u učenju i obrazovanju.

- Obzirom na ključnu ulogu medicinske genetike u razvoju personalizirane (precizne) medicine, te na činjenicu da ne postoji područje medicinske djelatnosti koje u svoj rad, bilo u svrhu dijagnostike ili liječenja ne integrira postojeća znanja iz genetike, uvođenje ove specijalizacije , povijesni je iskorak u razvoju zdravstvene struke u Republici Hrvatskoj - ističe Primorac.

- Hrvatsko društvo za humanu genetiku koje vodim, je istodobno napravilo još jedan iskorak: naš program edukacije iz medicinske genetike u cijelosti je harmoniziran s onim u EU te smo i službeno ušli u European Union of Medical Specialities - Section of medical genetics, (UEMS). Potporu našim nastojanjima za uvođenje specijalizacije medicinske genetika dali su Ministarstvo zdravstva RH, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora i brojne udruge pacijenata, i svima njima ovom prilikom zahvaljujem - naveo je.

- Specijalizacija iz medicinske genetike moći će se obaviti u zdravstvenim institucijama koji su dobile ovlaštenja Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, i to KBC Rebro, KB Sveti Duh, KBC Osijek, Klinici za dječje bolesti Zagreb, KBC Split i Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Još jednom u ime Specijalne bolnice Sv. Katarina te Hrvatskog društva za humanu genetiku i Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu, najiskrenije čestitam našem dr. Brleku - poručio je Primorac.