Pet savjeta kako učinkovito ubrzati rad računala Foto: Ilustracija

Pet savjeta kako učinkovito ubrzati rad računala

M.B./VV/N1 | 27.10.2015. u 19:02h | Objavljeno u Društvo

Bez obzira na to koliko vodili računa u svom računalu neizbježno je da ono s vremenom postane sporije. Osim zastarjelog hardvera postoji još nekoliko razloga za ovaj neugodan problem. Ako vaše računalo nema kritičnih problema poput oštećenog tvrdog diska, manjka RAM-a ili nečeg sličnog, postoji nekoliko načina da ubrzate njegov rad.

1. Pobrinite se da je sve na računalu ažurirano
Koliko god vam to nije drago čuti, instaliranje softvera i ažuriranje operativnog sustava zaista može poboljšati performanse vašeg računala. Osim toga učinit će vaš sustav sigurnijim nego što jest. Nove zakrpe vrlo često sadržavaju sigurnosna unaprjeđenja, koja mogu spriječiti hakerske napade na vaše računalo.

Zato nikada nemojte preskočiti ažuriranje.

2. Koristite CCleaner
Ovaj program je odličan, a osim toga i besplatan. Pomoći će vam da očistite smeće koje je vaše računalo generiralo tijekom vremena. Osim toga očistit će i vaš registry zbog čega će vam se sustav prilikom paljenja računala učitavati brže.

CCleaner će jednostavno očistiti vaš registry i ukloniti sve nepotrebne podatke iz njega. To će svakako ubrzati vaše računalo, ali ako ono bude i dalje sporije radilo jedino rješenje bit će dodavanje još RAM-a-

3. Restartanje računala
Ako ostavljate svoje računalo upaljeno tijekom dužeg vremena bilo bi dobro da ga ponekad i restartate. To se odnosi i na laptope koje ostavljate u hibernirajućem modu kada ih ne koristite. Osim toga restartanje može riješiti i neke druge manje probleme koji se odnose na spajanje na internet, grafiku i spori rad nekih programa.

4. Oslobodite memoriju na tvrdom disku ili provedite defragmentizaciju
Ako na računalu nemate instalirano nekoliko tvrdih diskova dobro će vam doći da na jedinom disku oslobodite prostor. Ako je glavni disk popunjen otprilike 80 posto vrijeme je da uklonite s njega stare datoteke, deinstalirate programe koje ne koristite ili prebacite neke podatke na vanjski tvrdi disk.

Važno je i defragmentirati disk jer će se na taj način razmjestiti podaci s diska na način koji će najmanje opteretiti vaše računalo.
Pretrpan disk može negativno utjecati i na cache memoriju pa je zato važno glavni hard disk održavati čistim.

5. Riješite se virusa
Iako to ne preporučamo, danas je moguće izbjeći viruse bez instaliranja nekog antivirusnog programa jer cloud usluge nude mnoga rješenja. No unatoč tome bilo bi dobro da na računalu imate instaliran neki program kojim ćete skenirati sustav računala i na taj način prepoznati neki eventualni zlonamjeran softver kojeg ste pokupili bez vašeg znanja, piše N1

Označeno u