Pčelarima s područja grada 60.000 kuna kao pomoć za dohranu pčela

J.Š./ Varaždinske vijesti | 21.7.2021. u 14:15h | Objavljeno u Društvo

- Dali smo našim pčelarima u Varaždinu, koji imaju gotovo 2.000 košnica, financijsku pomoć da bi si mogli kupiti šećer za prihranu pčela jer ova je godina bila katastrofalna za pčelare i želimo im pomoći. Imali smo mraz u nekoliko navrata i naša je obaveza pomoći im – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj koji je predao u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina zaključak o subvencioniranju kupnje šećera za prihranu pčela predstavnicima Pčelarskog društva Varaždin.

- Na ovaj će način pčelari dobiti nekih 6,5 do 7 kilograma šećera po košnici za prihranu i ja se nadam da će naši pčelari i njihove pčele opstati – dodao je gradonačelnik.

Naime, zbog teških uvjeta za uzgoj pčela i proizvodnju meda uzrokovanih bolestima, štetnicima i klimatskim promjenama, Grad Varaždin će subvencionirati pčelare s područja Grada Varaždina s ukupno 60.000 kuna. Zaključak je uime Pčelarskog društva Varaždin primio predsjednik Goran Danko.

- Zahvaljujem se gradonačelniku na lijepoj potpori, nije da će pokriti sve one troškove koje pčelari imaju, ali je od značajne pomoći – rekao je Danko. Dodao je da Pčelarsko društvo Varaždin trenutno broji 107 članova, od toga 97 aktivnih, a ostalo su počasni članovi.

- Svi smo pčelari većinom sijede glave i pčelarimo iz hobija. Nema tu ni jednog među nama koji bi od pčelarstva živio. Inače, ova godina je katastrofalna, ali kako zadnjih pet godina vodim projekt za Varaždinsku županiju motrenje medenja bilja, već peta je to godina zaredom kada nam smrzne bilje. Onda ni pčela nema paše te se mora dohranjivati. Ova godina je jako smrzla, čak bagrem koji je trebao cvasti oko 10. svibnja, procvao je oko 25. i 30. svibnja, ali to je prisilni cvijet i taj cvijet ne medi - zaključio je sugovornik Danko.

Osvrnuo se i na projekt oglednog pčelinjaka i izgradnju doma, a što pripremaju kao Pčelarsko društvo.

- Imamo u planu izgraditi ogledni pčelinjak za građane i posebno djecu koja će se moći upoznati sa pčelinjom zajednicom. Bit će to pčelinjak s različitim košnicama, jedna apiterapijska kućica za oporavak dišnih organa i organizirat će se edukacije za sve zainteresirane. Radimo i na izgradnji pčelarskog dom jer smo pčelari sa stažom od 81 godine i još nemamo svoj dom. Dozvole su već prikupljene i imamo potporu Grada Varaždina te čekamo odobrenje europskih sredstava - rekao je Danko.

Pročelnik upravnog odjela za upravljanje imovinom i gospodarstvo Grada Varaždina Tomislav Bogović istaknuo je da pravo na poticaj iz ove mjere subvencije imaju svi pčelari s područja grada Varaždina koji imaju registrirane košnice u Hrvatskom pčelarskom savezu.

- Mi smo sredstva dali našem društvu koje će nabaviti šećer i provesti ravnomjernu raspodjelu prema svim korisnicima, a nama dostaviti izvješće i popis onih koji su koristili taj poticaj - rekao je Bogović i istaknuo da će Grad Varaždin kroz dva mjeseca pokrenuti i ostale oblike poticaja prema udrugama, zadrugama, tržnici i ostalima koji su uključeni u programe koje provodi Grad Varaždin.