Pčelari više neće podatke zapisivati u bilježnicu, već u MyBeeLine aplikaciju

| 11.3.2016. u 18:31h | Objavljeno u Društvo

Suzana Rendulić, Ana Sakač, Zoran Antolović, Alen Huskanović i Davor Vrandečić mladi su studenti Fakulteta organizacije i informatike i autori startup projekta MyBeeLine koji će pčelarima olakšati njihov posao, a sada je njihova aplikacija službeno ušla u startup@foi sustav podrške.

Kako je naglasio Alen Huskanović, teže tome da naprave poslovni poduhvat dok su još mladi te se nadaju da će to ostvariti s ovom aplikacijom.

- MyBeeLine je zapravo zajednica za pčelare i njima nudimo softver koji će im pomoći u modernizaciji i optimalizaciji njihovog poslovanja. Samim time je jedan od naših ciljeva da smanjimo gubitke pčelinjih društava, jer su gubici iz godine u godinu jako veliki. Tim softverom zapravo se stvara temelj da mi korisnika možemo obavijestiti kada treba izvršiti određene akcije na pčelinjaku kako ne bi izgubili košnice - objašnjava Alen.

Pčelari svoje podatke unose u bilježnicu, a sada te iste podatke mogu uunostiti u aplikaciju. Osim baze podataka, MyBeeLine stvara i dodanu vrijednost.

- Temeljem njihovih podataka, mi im dajemo detaljnu analitiku i obavještavamo ih kada što trebaju napraviti u košnicama. Te iste podatke koji oni bilježe u bilježnicu, mi ubacujemo u naš softver i stvaramo temelj da im damo nekakvu dodanu vrijednost, nešto više nego što imaju u bilježnici - kaže jedan od autora aplikacije.

Na ideju o aplikaciji za pčelare došli su zajednički, zahvaljujući brojnim prijateljima koji se bave pčelarstvom, a koji su im pričali o svojim problemima.

- Nismo ih shvaćali previše ozbiljno, dok nismo shvatili da su problemi u pčelarstvu prisutni u cijelom svijetu. S obzirom na to da smo informatičari, zaključili smo da možemo pomoći pčelarima na ovaj način koji bi mogao riješiti njihov problem - napominje Alen i dodaje kako su imali ambicije i očekivanja da će njihov startup projekt ući u FOI-ev sustav podrške te da su jako sretni jer se to i ostvarilo.

Rješenja sličnih MyBeeLineu na tržištu postoji, no to su većinom klasične web aplikacije. Ni jedno od tih rješenja ne nudi pčelarima nešto dovoljno veliko da bi se s bilježnice prebacili na softver.

- Ono što je naš fokus jest da pčelare pravovremeno obavijestimo što i kada trebaju napraviti na pčelinjacima da ne zaborave. Dok ostali softveri nude klasičan prikaz podataka - objašnjavaju autori aplikacije.

Aplikacija MyBeeLine je već vani, ima besplatnu verziju i plaćenu, koja košta 15 dolara mjesečno po pčelaru. Trenutno imaju i besplatne i plaćene korisnike. Pčelarska sezona tek je krenula, tako da mladi poduzetnici iz dana u dan imaju sve više korisnika te se nadaju da će do kraja ove godine imati impresivan broj korisnika.

- Pohvalno je i svakako dobro što studenti tijekom studiranja ulaze u poduzetnički život i život na tržištu. To je važno i u procesu odrastanja kao način rješavanja problema. Poduzetničke inicijative treba njegovati, a u ovoj dobi je rizik najmanji. Drago mi je da ste se odlučili na ovaj pothvat. Vjerujem da če ova aplikacija polučiti uspjeh jer je ideja vrlo interesantna. Iskustvo je dobro i nama kao fakultetu je svaki ishod prihvatljiv - poručio je Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prilikom potpisivanja sporazuma u ulasku u startup@foi sustav podrške.

Startup@foi je FOI-jev sustav podrške studentskim poduzećima pokrenut 10. prosinca prošle godine, kada je osnovana i prva studentska tvrtka Tourgent te je između nje i startup@foi sustava pokrenuta službena suradnja. Potpisivanjem ovog sporazuma MyBeeLine je službeno postao drugi startup@foi projekt, i ušao u sustav podrške koji im omogućuje pokrivanje raznih troškova poslovanja (računovodstvene i pravne usluge) te ih podržava u smislu savjetovanja i mentorstva od strane uspješnih IT tvrtki, a omogućena im je inkubacija i poslovni prostor u Tehnološkom parku Varaždin.

mybeeline_2.jpg

mybeeline_1.jpg

Označeno u