PALAČA SERMAGE Uz obljetnice Miroslava Krleže i Oscara Wildea projekcija art filma - Saloma

Igor Čolaković | 8.7.2020. u 21:11h | Objavljeno u Društvo

Obilježavajući 127. godišnjicu rođenja Miroslava Krleže i 120 godina od smrti Oscara Wildea, Koncertni ured Varaždin, Modernist nakladništvo i Varaždinski književni salon Korzo upriličit će u četvrtak, 9. srpnja, u dvorištu palače Sermage atraktivno događanje - projekciju filma Saloma, prvog art filma snimljenog u Sjedinjenim Državama.

- Obljetnicu rođenja Miroslava Krleže, koji je dane djetinjstva proveo kod svoje bake Terezije u Varaždinu, i čije je djelo uvelike obilježeno Varaždinom tijekom cijele književne karijere, obilježit ćemo posebnim projektom - projekcijom kultnog nijemog filma "Saloma" iz 1923. godine. Krleža se novozavjetnom pričom o Salomi dramski opsesivno bavio cijeli život, a kako prva verzija njegove Salome nastaje pod utjecajem "Salome" Oscara Wildea, ovaj biblijski motiv, kao mjesto susreta dva europska književna velikana, odlučili smo istaknuti prvom projekcijom u Hrvatskoj ovoga filma redatelja Charlesa Bryanta. Film će biti i uvod u skorašnju varaždinsku publikaciju koja će obuhvatiti Wildeovu i Krležinu dramu "Saloma" predstavljenu na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku - istaknuo je Robertino Bartolec iz izdavačke kuće Modernist nakladništvo.

Budući da je Saloma nijemi film, projekciju će uživo pratiti pijanist Luka Ivić. Projekcija filma počet će u 21 sat i 30 minuta.

salome_najava.jpg