Ovo će biti velika godina za UDVDR Ivanec, a evo i zašto Foto: Ilustracija/UDVDR Ivanec

Ovo će biti velika godina za UDVDR Ivanec, a evo i zašto

VV | 4.1.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Iza Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec s više od 80 aktivnosti je izuzetno uspješna godina. Uz sudjelovanje u programima drugih udruga i organizacija, naglasak je bio na stručnim predavanjima u školama Varaždinske županije, predstavljanju dokumentarnih filmova "Zaboravljena mladost“ i "Svjedoci vremena" vlastite produkcije i Memorijalima sjećanja na hrvatske branitelje i obilježavanjima blagdana vezanih uz Domovinski rat.

Isto tako, pomagalo se članovima Ogranka i njihovim obiteljima, kroz humanitarne akcije, savjetima u ostvarivanjima pomoći sukladno Zakonskim odredbama, a i u teškim trenucima kada su, na žalost, hrvatski branitelji preminuli, bili od pomoći njihovim obiteljima.

 Članovi Ogranka i u 2022. godini su, zahvaljujući suradnji s poslovnim subjektima, mogli ostvarivati popuste kod kupnje goriva, optičkih pomagala, cvjetnih aranžmana, kao i robe široke potrošnje, a veliki broj ih je sudjelovalo u projektima kroz 2022. godinu. Iste pogodnosti mogu koristiti i u 2023. godini.

Ništa manje obveza, čak i više, UDVDR Ogranak Ivanec očekuje u 2023. godini. Glavne aktivnosti bit će podređene obilježavanju velikog jubileja - 25. obljetnice osnivanja UDVDR Ogranak Ivanec. U tijeku je i uređivanje prostorija u Arnoldovoj ulici u Ivancu, koje je na korištenje dodijelila Varaždinska županija, a u kojem će biti smješten Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec, čije je svečano otvaranje u planu za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Za potrebe Centra očišćene su tri prostorije, napravljeni su troškovnici unutarnjeg uređenja prostora (pločice, laminat, OSB ploče, ljepilo, elektro-materijal), te se u siječnju kreće s radovima na uređenju interijera (hodnika i dviju prostorija), koje će raditi sami, odnosno članovi, majstori raznih profila, angažirat će se na tim poslovima dragovoljno. Građevinski materijal bit će financiran iz prikupljenih donacija, te članarina tijekom 2022. godine, a kako se radi o velikom zahvatu, suradnja s donatorima, koji su najavili daljnju pomoć, nastavit će se i u 2023. U hodniku i tri prostorije bit će izložene ratne memorabilije, fotografije, oprema, odjeća, obuća iz Domovinskog rata i slično. Jedan će prostor, uz spomenutu knjižničnu građu, biti audio-vizualnog karaktera za edukativne potrebe, u kojemu bi se prikazivala dokumentarna svjedočenja iz doba Domovinskog rata, primarno za učenike, ali i sve zainteresirane.

- Kolegice i kolege s područja Ivanca, Lepoglave, Maruševca, Klenovnika, Bednje i Donje Voće iz UDVDR i HVIDR-i Ivanec pozivaju da za potrebe Memorijalnog centar Domovinskog rata Ivanec doniraju ratne memorabilije (donatori će biti istaknuti), s time da će fotografije nakon skeniranja biti vraćene vlasnicima. Isto tako, pozivaju se da se, ako to žele i mogu, priključe uređivanju Memorijalnog centra, sukladno interesima, znanjima i mogućnostima - poručuju iz ivanečke udruge. .

Spomenimo na kraju da će tijekom 2023. godine biti napravljena i dva kratka dokumentarna filma. Jedan od njih bit će na temu aktivnosti provedenih u 2022. godini, a drugi presjek 25 godina rada, koji će promociju doživjeti prilikom svečanog otvaranja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec.

Označeno u