FOTO Otvoreno prvo izdanje Topličkog Art Festivala

Varaždinske vijesti | 28.5.2021. u 21:22h | Objavljeno u Društvo

Danas je u Varaždinskim Toplicama otvoren dvodnevni Toplički Art Festival, kulturno-edukativna manifestacija koja kroz umjetničke prakse osmišljava i promovira kulturno-kreativni prostor sjevera Hrvatske i šire.

Program obuhvaća dvije izložbe fotografija, projekcije igranih, dokumentarnih te dječjih i obiteljskih filmova, filmske i foto radionice.

Manifestaciju organizira udruga „Put prirode” u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždinskih Toplica, uz podršku Grada Varaždinskih Toplica.

Gradonačelnica Dragica Ratković rado je podržala novu manifestaciju u gradu.

– Varaždinske Toplice imaju ogroman turistički potencijal, no ništa ne ide preko noći. Naša je želja da vratimo pravi turizam kakav smo poznavali prije. Zbog pandemije se brojne manifestacije diljem svijeta nisu održale, pa tako ni ovdje. No, postupnim popuštanjem mjera očekujemo puno posjetitelja na Topličkom Art Festivalu. Ono što je najvažnije da mi kao grad podržavamo sve mlade što dokazujemo brojnim subvencijama kako bi nam se nakon studija vratili u naše prekrasne Varaždinske Toplice. Među njima je i Sven koji je, kada je održan prvi sastanak za ovaj Art Festival, dobio moj blagoslov za jedan novi turistički proizvod. Imamo prekrasne umjetnike i mogu im samo reći veliko hvala što imaju ljubav prema Toplicama i što žele svoje znanje prenijeti na sve posjetitelje – rekla je Ratković dodavši kakvo su ovakve manifestacije dobar primjer kako privući turiste i mlade u Varaždinske Toplice.

Dugogodišnji član Sven Tomašić obratio se ispred udruge „Put prirode”, koja je poznata po najvećem festivalu High ground collective.

– Art Festival je nastao kao reakcija na premalo edukativno-umjetničkog sadržaja na High groundu pa smo se dosjetili da dio te sfere stavimo u centar Varaždinskih Toplica, u staru jezgru. Organizirali smo filmske sadržaje, izložbe, radionice za mlade i odrasle i na taj način funkcionira i sam sadržaj festivala. Petak je za odraslu publiku, a subota je rezervirana za djecu – rekao je Tomašić i istaknuo kako je njihova želja ponuditi besplatan kulturni sadržaj za sve, budući da je danas publika dosta pasivna.

Lana Husnjak, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Varaždinskih Toplica, rekla je kako je Toplički Art Festival zamišljen kao festival sa zimskim i ljetnim dijelom.

– Ove je godine u siječnju trebao biti održan prvi dio festivala, ali nismo ga mogli organizirati zbog epidemioloških mjera. Primarno je zamišljen kao festival kroz koji se promovira medijska umjetnost, kao što su film i fotografija. Imamo i zanimljive radionice, jednu filmsku, drugu foto radionicu, a namijenjene su odraslima i djeci, a tu su i projekcije filmova „Susjedi” i „Sve je u dimu” – kazala je Husnjak.

Na Topličkom Art Festivalu otvorene su dvije izložbe domaćih autora Svena Tomašića i Sare Horvatić. Nakon filmskog dijela, program je rezerviran za mladog glazbenika Zvonimira Detelja iz Tuhovca, dok je subota posvećen djeci. Najmlađi će uživati u animiranim crtanim filmovima poput Ježeve kućice, Šegarta Hlapića i Moj dida je pao s Marsa, a subotnja večer bit će poslastica za sve ljubitelje kvalitetnog jazza koje će sve do 23 sata zabavljati jazz kvartet Behave community.