U Varaždinu otvorena prva konferencija Green Days: "Zelene površine su naše ulaganje budućnost!" Foto: Grad Varaždin

U Varaždinu otvorena prva konferencija Green Days: "Zelene površine su naše ulaganje budućnost!"

Varaždinske vijesti | 6.10.2022. u 18:30h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada, gradonačelnik Grada Varaždina otvorio je dvodnevnu konferenciju Green Days.

Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, konferenciju organiziraju varaždinsko poduzeće Parkovi u suradnji s Grupacijom održavanja zelenih površina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

green_days_2023_-2.JPG

Otvarajući konferenciju pred više od stotinu predstavnika komunalnih poduzeća i jedinica lokalne samouprave te stručnjaka iz cijele Hrvatske kao i gostiju iz Slovenije i Češke, gradonačelnik je upozorio na sve izraženije klimatske promjene, suše, visoke temperature i s druge strane olujna nevremena i poplave. Založio se za promjenu lošeg odnosa prema prirodi, jer zemlja, naglasio je, sve vraća na prilično neugodan način. U nastavku je istaknuo:

- Održavanje zelenih površina, sadnja što više drveća i stvaranje više zelenih parkova je naše ulaganje u budućnost. Ulaže se jako puno u komunalnu infrastrukturu, vodu i kanalizaciju. Da se samo 10 posto tih sredstava uložilo u zelene površine imali bi danas potpuno zelene gradove i sasvim drugačije klimatske uvjete u cijeloj Hrvatskoj.

green_days_2023_-1.JPG

O unapređenju struke, razmjeni iskustava i važnosti  organiziranja stručnih skupova poput ove konferencije govorila je Jelena Sekelj, direktorica Parkova i predsjednika Grupacije održavanja zelenih površina. U ime Hrvatske gospodarske komore skupu se obratila Ivana Jelić, poslovna tajnica Udruženja komunalnog gospodarstva ustvrdivši kako je prvi korak u cilju boljeg informiranja i senzibiliziranja javnosti o važnosti održavanja zelenih površina organizacija konferencije u Varaždinu, jednom od najuređenijih gradova u Hrvatskoj.

green_days_2023.JPG

Otvaranju konferencije, uz ostale uzvanike nazočila je i Barabara Antolić Vupora, zastupnica u Hrvatskom saboru. Tijekom konferencije bit će održano niz predavanja o održavanju i uređivanju zelenih površina u urbanim sredinama,  a sutra će sudionici konferencije razgledati Varaždin te imati organizirane studijske posjete varaždinskom groblju, parkovima te židovskom groblju u Varaždinu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.