Mirtova Otmica Europe povezala gradonačelnike Maribora i Varaždina Foto: ČItatelj

Mirtova Otmica Europe povezala gradonačelnike Maribora i Varaždina

VV | 4.12.2023. u 18:23h | Objavljeno u Društvo

Ukoliko Otmice Europe, skulpture divlje svinje izvaljene na madracu, okupila se brojna varaždinska i ostala publika zaintrigirana radom akademskog kipara Marijana Mirta, čija je izložba pod nazivom "Kiparska dedikacija kroz prizmu identiteta“ otvorena u salonu Galerije Kovačić Macolić povodom Dana grada Varaždina.

Pozdravljajući okupljene, među kojima posebno bivšeg ministra kulture Božu Biškupića, mag. hist. art. Klara Macolić Kuparić kratko se osvrnula na rad akademskog kipara koji se, nakon obrazovanja u Zagrebu, odselio u Maribor te likovno usavršavao u Parizu.

- Djela koja stvara, autor radi to kroz prizmu vlastitog identiteta, percipira svijet oko sebe te ga pretače u svoje radove. Tako neke stvari, koje smatra dijelom društvenih normi,  a za njega su nejasne, interpretira na sebi svojstven način, kao što je to slučaj s Otmicom Europe, motivom koji se nalazi i u antičkoj mitologiji, a i danas je aktualan zbog niza događaja, kazala je Klara Macolić Kuparić govoreći o radu kipara koji se u Varaždinu predstavlja s nekoliko skulptura i platnom. 

SASTANAK U GRADSKOJ VIJEĆNICI Gradonačelnik grada Maribora Arsenovič s delegacijom u kojoj su bili Neva Pipan, gradska menagerica, Jure Struc, direktor Zavoda za turizam Maribor, Eva Lozina, voditeljica Ureda gradonačelnika, Ranko Šmigoc, direktor Holdinga i Nataša Matijevič, voditeljica Tržnica, bili su na prijemu kod varaždinskog gradonačelnika. Na sastanku su im prezentirani turistički potencijali grada Varaždina. - Pojedinci s područja kulture, obrazovanja, gospodarstva grada Varaždina dugi niz godina iznimno dobro surađuju s kolegama u Mariboru. Grad Varaždin otvoren je za uspostavljanje kontakata i raznih oblika suradnje i partnerstva na svim razinama i s Gradom Mariborom - rekao je Bosilj te se zahvalio Dunji Bezjak i saborskoj zastupnici Barbari Antolić Vupora, koje neumorno više od trideset godina povezuju dva grada i dva naroda. - Drago mi je da smo tu te što smo na sastanku razgovarali o budućnosti naše suradnje, a razgledao sam i Advent. Drago mi je vidjeti da se Varaždin razvija, ljudi se vesele te ih je jako puno došlo na izložbu. Suradnju ćemo nastaviti u tom smjeru, jako smo blizu i uvijek smo bili bliski. Na funkcijama koje obnašamo radit ćemo dalje da bude bolje i građanima Varaždina i Maribora - poručio je.

Ukazujući da se izložba otvara povodom 842. rođendana Varaždina, varaždinski gradonačelnik dr. Neven Bosilj zahvalio je Galeriji Kovačić Macolić što je postavila radove iz različitih faza umjetnika, od ranih pa do onih nastalih u Parizu. Posebno zadovoljstvo izrazio je dolaskom mariborskoga gradonačelnika Aleksandera Saše Arsenoviča sa svojim suradnicima s kojima su dogovoreni pravci buduće suradnje, koje ne bi bilo, kao i izložbe, bez Dunje Bezjak.  Riječi zahvale za sav trud svojevrsnoj veleposlanici hrvatsko-slovenske suradnje uputio je i mariborski gradonačelnik.

- Da nije bilo nje, vjerujem da bi meni i gradonačelniku Bosilju trebalo još neko vrijeme za susret. A nakon što smo se danas našli, odmah smo dogovorili suradnju na obostranu korist građana Varaždina i Maribora, rekao je Arsenovič te čestitao građanima Varaždina dan grada, naglašavajući da budu ponosni na to što se radi jer i u Sloveniji se njihov grad navodi kao primjer dobrog rada i razvoja pa neka ostanu na tom putu, a Maribor će biti uz njih kada ustreba.

Nakon što je saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora ukazala da se izložba otvara u mjesecu rođenja slovenskog velikana France Prešerna, a okupljene pozdravio i Mario Sambolec, izaslanik varaždinskog župana, zadovoljstvo otvaranjem izložbe i boravkom u Varaždinu  izrazila je i Dunja Bezjak.

- Nakon skoro 25 godina mog truda na suradnji dvaju gradova, dogodilo se da je mariborski gradonačelnik prihvatio moju molbu da bude na otvorenju izložbe i susretne se s varaždinskim gradonačelnikom te razgleda Advent u Varaždin. U proteklom razdoblju u Varaždinu su boravila dva mariborska gradonačelnika, ali kratko, bez susreta kakav je bio danas, ukazala je Bezjak, koja je posebno pozdravila Biškupića, koji je sudjelovao u njezinom prvom velikom projektu, izložbi Slavena Macolića i Gordane Kovačić Macolić u Mariboru prije 25 godina.

-

Galerija slika