Otvorena izložba narodnih nošnji Ivanca i ostalih djelova Hrvatske

VV | 16.6.2017. u 17:15h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak 12. lipnja o organizaciji Ivanečkoga kluba kolekcionara i Gradske knjižnice i čitaonice „Gustav Krklec“ iz Ivanca otvorena je izložba „Narodne nošnje našeg zavičaja i ostalih djelova Hrvatske“.

Svoje nošnje izložili su članovi Ivanečkog kluba kolekcionara, KUD Vidovec i KUD Klaruš, pa je tako Đurđica Prašnički Riedrich izložila narodnu nošnju Višnjice, Siniša Krznar narodnu nošnju Lepoglave, Danica Mesec ivanečku žensku svečanu narodnu nošnju, Vesna Štruklec ivanečku žensku domnu i ivanečku mušku narodnu nošnju, Ivan Knežević malu krašićku narodnu nošnju, KUD Vidovec vidovečku narodnu nošnju, a KUD Klaruš iz Maruševca iz svog fundusa izložio je maruševečku, međimursku, baranjsku, bunjevačku i narodnu nošnju iz Ražanca iz zadarskog zaleđa.

Osim narodnih nošnji, Vladimir Gregur u dvije vitrine izložio je razglednice na temu narodna nošnja, a Josip Jelenečki, u jednoj vitrini, narodne nošnje u filateliji. Na zidnim panoima izloženo je i 16 fotografija A4 formata na kojima su prikazani djelovi ivanečkih narodnih nošnji.

Na početku se prisutnima u ime organizatora pozdravnim riječima obratila ravnateljica knjižnice Marina Grudenić, otvaranje izložbe vodila je Vesna Matišić, a same nošnje, čemu su služile, te kako i čime su se izrađivale predstavili su Vesna Štruklec, Danica Mesec, Snježana Košić, Ana Rehvald i Zlatko Peharda. Prisutni posjetitelji mogli su čuti zanimljive i već pomalo zaboravljene informacije o iznimnom i važnom djelu naše kulturne baštine.

Izložbu je pratio prigodni deplijan s informacijama o izlošcima i izložbi. Na posljetku se prisutnima obratio i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, koji je prigodnim govorom otvorio izložbu. Izložba je dio programa proslave Dana grada Ivanca, te će biti otvorena do kraja lipnja u vrijeme rada ivanečke gradske knjižnice, kako bi svi zainteresirani mogli doživjeti vrijedan i bitan dio naše prošlosti.