Otvoren antikorupcijski program za mlade „Youth Voice for Integrity 2020“ Foto: Prva gimnazija Varaždin

Otvoren antikorupcijski program za mlade „Youth Voice for Integrity 2020“

Varaždinske vijesti | 7.2.2020. u 11:52h | Objavljeno u Društvo

Danas je u Prvoj gimnaziji Varaždin otvoren antikorupcijski program za mlade „Youth Voice for Integrity 2020“. Radi se o prvom izdanju petodnevnog programa koji okuplja mlade u starosti od 16 do 24 godine s ciljem poticanja angažmana mladih u borbi protiv korupcije. Program je organiziran uz financijsku podršku Američkog veleposlanstva u Zagrebu te organizacijsku podršku Tehnološkog parka Varaždin.

Otvorenju su prisustvovali i nazočnima se obratili Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Elise Crane, Assistant Public Affairs Officer Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka Varaždin, dr. Anatoli Rapoport, mentor i profesor na sveučilištu Purdue University, i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin, Janja Banić, škole domaćina programa.

Kaja Pavlinić, idejna začetnica i organizatorica programa, u svom je govoru navela kako je program pokrenula zato što mladi nisu dovoljno uključeni u suzbijanje korupcije, a upravo su njihove generacije one na kojima je odgovornost da stvore pošteniju i bolju budućnost.

Elise Crane iz Američkog veleposlanstva u Zagrebu navela je kako je pohvalno da se mladi žele baviti borbom protiv korupcije i spomenula kako je danas, više nego ikad prije, akademska čestitost također iznimno važna u stvaranju čestitog društva.

Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, pohvalila je projekt i posebno istaknula činjenicu da su mladi iz cijele Hrvatske došli u Varaždin kako bi zajedno surađivali na akcijskim planovima za suzbijanje korupcije.

Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, također je zaželio sudionicima dobrodošlicu u Varaždin i napomenuo kako je županija uložila značajna sredstva u infrastrukturu i sadržaj s ciljem jačanja kapaciteta mladih, što se upravo očituje u Prvoj gimnaziji Varaždin, domaćinu ovog programa, ali i devet Centara izvrsnosti, koji su ujedno i jedini centri izvrsnosti u Hrvatskoj koji su postali dio mreže Europskih centara za darovite.

Neki od predavača koji će sudionicima prenijeti svoja iskustva i svoje znanje su Ana Uglešić (Institut za razvoj obrazovanja), Nina Begičević Ređep (dekanica Fakulteta organizacije i informatike), Dražen Hoffmann (GONG) i Marko Matijević (srednja.hr).