OTKRIVAMO Posjetili smo zvjezdarnicu Elektrostrojarske škole Varaždin, projekt za Varaždin i Europu! Foto: Viktor Hranić

OTKRIVAMO Posjetili smo zvjezdarnicu Elektrostrojarske škole Varaždin, projekt za Varaždin i Europu!

IHR/Varaždinske vijesti | 18.4.2022. u 15:30h | Objavljeno u Društvo

- Zvjezdarnica Elektrostrojarske škole Varaždin koristit će Varaždinu, Varaždinskoj županiji i cijeloj Europi - kaže Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin. Riječ je o projektu koji se, kaže, na školi “kuhao” zadnjih 15-ak godina, no u njegovu ozbiljnu realizaciju krenulo se početkom 2019. godine.

Nakon što je prošla tehnički pregled i dobila uporabnu dozvolu, napokon je u ožujku ove godine i službeno otvorena. Zvjezdarnica, kakvu zasigurno nema nijedna škola u Hrvatskoj, sastoji se od nekoliko razina: u najvišem dijelu, pomičnoj kupoli, smješten je teleskop, a ispod nje nalazi se upravljačka sobai multimedijska učionica.

- Kupola je promjera četiri metra te je automatizirana i posložena tako da se s njome može upravljati na daljinu. U kupoli je na ekvatorijalnoj montaži postavljen kompjuterizirani teleskop katadiopter, promjera zrcala od 28 centimetara i žarišne duljine 2,8 metara. Glavna prednost ovog teleskopa je mogućnost da prati nebo i automatski na njemu pronađe objekt te ga prati. To nam je važno jer tako možemo raditi astrofotografije vrlo dugih ekspozicija. Teleskop je spojen s računalom u upravljačkoj sobi: dakle, dok teleskop snima, mi dolje prikupljamo i obrađujemo podatke i fotografije - objasnio nam je Tomislav Horvat, voditelj Programa astronomije za srednje škole u sklopu Centra izvrnosti za fiziku, a koji nas je zajedno s ravnateljem Kosom proveo kroz zvjezdarnicu.

Sastavni dio ovog projekta je moderna učionica u kojoj će se održavati predavanja i radionice za učenike, ali i širu javnost.

- Primarno će zvjezdarnicu koristiti osnovnoškolci i srednjoškolci te polaznici centara izvrsnosti, posebice Centra izvrsnosti za fiziku u okviru kojeg se provodi program astronomije, no uskoro će tajne svemira otkrivati i građani koji će htjeti doći i čuti nešto novo o planetama, zvijezdama, a sve u cilju popularizacije astronomije - najavio je Kos.

Što će se sve istraživati i kada će građani moći gledati planete i zvijezde, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...