Nagrade Emanuelu i Bruni koji su na prestižnom svjetskom informatičkom natjecanju osvojili zlato i srebro!

IHR/Varaždinske vijesti | 15.7.2021. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

- Kada dobiješ nagradu za nešto što voliš raditi ne događa se svaki dan. To je doista lijep osjećaj – slažu se Emanuel Tukač i Bruno Kosmačin, učenici Prve gimnazije Varaždin koji su na najprestižnijem američkom informatičkom natjecanju osvojili zlatnu i srebrnu medalju.

DSC_9254.jpg

Na natjecanju "All Star American Computer Science League – ACSL All-Star 2021." Prva gimnazija Varaždin sudjeluje od 2008. godine i dosad su se njihovi učenici okitili brojnim medaljama. Ipak, ovogodišnji uspjeh je kruna svih dosadašnjih jer je prvi puta osvojena zlatna medalja i to s osvojenih maksimalnim brojem bodova. Za to je zaslužan Emanuel, koji je zlatnu medalju osvojio u kategoriji Intermediate, dok je Bruno osvojio srebro.

- Najveća motivacija za ovo natjecanje mi je bila podrška roditelja i učitelja jer, doista je jako lijepo kada vas hvale za postignuti uspjeh. Motivacija su, naravno, i nagrade, ali i usporedba svojeg znanja s drugim natjecateljima. To je za mene najveća motivacija da nastavim dalje – otkrio je Bruno, dok je Emanuel ustvrdio kako je dobar osjećaj biti najbolji u konkurenciji od 1000 učenika iz cijelog svijeta.

DSC_9355.jpg

- Svi koji su sudjelovali na natjecanju pripremali su se i ne bih baš rekao da sam bio toliko bolji od njih. Rekao bih da je u mom uspjehu ulogu malo odigrala i sreća – rekao je Emanuel, kojeg ovog ljeta očekuje još jedno veliko natjecanje. Emanuel je, naime, član ekipe Republike Hrvatske koji će braniti boje naše zemlje na Srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO), koja će se od 23. do 29. kolovoza održati u Zagrebu.

Njihov mentor mr. Bojan Banić kaže kako već ima poprilično iskustva s time kako motivirati učenike i dovesti ih u svjetski vrh.

- Mislim da je njima glavna motivacija usporedba s ostalim učenicima iz cijelog svijeta, odlazak na finale u SAD i nagrade koje dobiju za ovakve postignute uspjehe. Njihov uspjeh je za mene ogromna motivacija za dalje – rekao je Banić, a na Emanuela i Brunu ponosna je i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

DSC_9298.jpg

Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin

- Svake godine naši učenici se natječu kroz timove kroz četiri kvalifikacijskih kola te rješavaju programske zadatke. Dečki su i prošle godine isto uspješno prošli sva četiri kola, a ove godine po prvi puta imamo zlatnu medalju i 100 postotnu rješenost – ponosna je Banić koja se zahvalila Varaždinskoj županiji, ali i sponzorima na financijskoj podršci koju imaju prilikom odlaska na finale u SAD.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek ustvrdio je kako uspjesi Emanuela i Brune pokazuju kako se obrazovni sustav Varaždinske županije može nositi s globalnim procesima i ima globalnu konkurentnost.

DSC_9305.jpg

Miroslav Huđek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport

- Činjenica što smo ove godine na jednom takvom natjecanju osvojili zlatnu medalju pokazuje kako napredujemo u našem radu i da smo prepoznatljivi. Čestitam Emanuelu u Bruni na uspjehu, njihovim roditeljima, mentorima i ravnateljici – rekao je Huđek, a čestitke je uputio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

DSC_9314.jpg

Anđelko Stričak, župan

- Lako je biti župan uz ovakve genijalce i stoga iskrene čestitke našim računalnim genijalcima. Njihov rezultat je impresivan, a Varaždinska županija će i dalje ulagati u obrazovanje, centre izvrsnosti i kompetentnosti te školske objekte. No, osim materijalnih uvjeta mi imamo sreću da imamo sjajne ljude, profesore, mentore, ravnatelje i uspješne učenike – rekao je Stričak koji je učenicima uručio vrijedne nagrade: za osvojenu zlatnu medalju Emanuel je dobio 5.000 kuna, a Bruno 3000 kuna, a naši genijalci dobili su i prigodne poklone od Centra izvrsnosti Varaždinske županije, čiji su polaznici.