Osnovnoškolci iz Jalžabeta proveli anketu: Mještani zadovoljni kvalitetom vode Foto: OŠ Jalžabet

Osnovnoškolci iz Jalžabeta proveli anketu: Mještani zadovoljni kvalitetom vode

V.M./Varaždinske vijesti | 28.3.2017. u 19:15h | Objavljeno u Društvo

Odlukom Opće skupštine UN-a, 22. ožujak odabran je kao Međunarodni dan voda. Mnogi smatraju da je voda opće dobro i da treba biti dostupna svima, no u svijetu postoje mjesta gdje su itekako veliki problemi s opskrbom pitke vode.

Svaki sedmi stanovnik Zemlje nema dovoljno čiste vode. Hrvatska zasad ima veliku zalihu vode pa ju čak i izvozi, no kako ćemo rukovati s tim bogatstvom u budućnosti?

Povodom Dana voda članovi Školske družine „Suhodol“ iz Jalžabeta proveli su anketu među učenicima i učiteljima, a tu se uključili i neki roditelji. Na uzorku od 116 anketiranih, Suhodolci su pod vodstvom prof. Milivoja Dretara došli do zanimljivih podataka.

U nekad izrazito poljoprivrednom kraju i danas svako drugo kućanstvo posjeduje bunar ili cisternu vode kod kuće. Jalžabečani su prilično zadovoljni kvalitetom vode iz slavine, tek ih je 16 posto djelomično zadovoljno ili nezadovoljno, a to je vjerojatno povezano s podatkom da 70 posto njih vrlo rijetko ili nikada ne kupuju vodu u trgovini.

Ipak, voda se troši u priličnoj količini, svaki drugi smatra da na piće, kuhanje, pranje i ostale aktivnosti dnevno potroši preko 50 litara vode, no to je u svjetskom rangu. Zanimljivo je da čak dvije trećine anketiranih izjavilo da dnevno konzumira šest ili više čaša vode. To je odlično jer je preporučena količina upravo u toj mjeri – oko 1,5 l dnevno.

Jalžabečani vole i mineralnu vodu, svaki drugi je upotrebljava, kao i termalnu – preko polovice anktiranih više puta godišnje posjećuje bazene u okolici. U takvoj situaciji nadpolovična većina smatra da Hrvatska ne treba brinuti u budućnosti jer ima odlične zalihe pitkom vodom.

- Kraj ankete pripao je kvizaškom pitanju – u kratkom vremenu anketirani su trebali nabrojiti 10 rijeka, no to je uspio tek svaki četvrti, dok ih se znatan broj nije mogao sjetiti ni njih pet. Očito da treba još poraditi na geografskom znanju - naveli su iz jalžabetske osnovne škole.

U nastavku aktivnosti petaši su se na satovima Geografije pozabavili riječnikom iz hidrografije te su pretraživali mora, rijeke i jezera. Učenik Mislav Sopić predstavio je Morske spužve, ovogodišnju temu Plavog dana iz projekta SEMEP. OŠ „Petar Zrinski“ jedina je škola-članica iz Varaždinske županije.

oš_jalžabet_anketa2.jpg.jpg

SEMEP_-_logo__page_photo.jpg