Osnovano Dječje gradsko vijeće Grada Lepoglave i izabran dječji gradonačelnik

Varaždinske vijesti | 4.12.2021. u 09:10h | Objavljeno u Društvo

Temeljem odluke gradonačelnika Grada Lepoglave, u studenom ove godine raspisani su izbori za vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave.

Izbori su provedeni u tri osnovne škole s gradskog područja i na njima je izabrano 18 vijećnika koji su u četvrtak, 2.prosinca, u Lepoglavi održali konstituirajuću sjednicu prvog Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave na kojoj je za dječjeg gradonačelnika izabran Leon Funtek iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, a za njegove zamjenice Lorena Mežnarić iz OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i Lana Hrženjak iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice.

Novoizabrani dječji gradonačelnik tom je prigodom izrazio ponos izborom za dječjeg gradonačelnika. Istaknuo je da je po pitanju uvjeta života djece u Gradu Lepoglavi sve u najboljem redu, a da će u budućnosti, u suradnji s gradonačelnikom, raditi na tome da se postojeći uvjeti dodatno nadograde.

U tom će imati i podršku Dječjeg gradskog vijeća u koje su, uz dječjeg gradonačelnika i njegove zamjenice, izabrani Laura Barbir, Marko Maček, Gabi Križanec, Karla Jug, Tin Bencek, Dora Dumešić, Benjamin Novačić Milošević, Vinko Dubovečak, Adam Držaić, Karlo Držaić, Patrik Ježovita, Vanja Godinić, Ana Milešić, Martina Đura i Katarina Hiržin.

Grad Lepoglava je 2017. godine i službeno postao Grada prijatelja djece koji je osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća potvrdio taj status. Na to je, čestitajući svim članovima Dječjeg gradskog vijeća i dječjem gradonačelniku i njegovim zamjenicama na izboru, istaknuo gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

- Siguran sam da će prijedlozi i ideje koje će stizati od članova Dječjeg gradskog vijeća uvelike pomoći da naš grad krojimo po mjeri naše djece jer upravo su ona budućnost našeg grada - poručio je gradonačelnik Škvarić podsjetivši pri tom na velika gradska ulaganja i potpore mladima i obrazovanju.

Čestitke na izboru i podršku u budućem radu članovima Dječjeg gradskog vijeća uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoje Kovač. Pozvao ih je na davanje prijedloga i ideja te da budu aktivni dionici planiranja razvoja Grada Lepoglave, posebice kad su u pitanju potrebe djece.

Dječje gradsko vijeće Grada Lepoglave predstavničko je tijelo djece s gradskog područja osnovano s ciljem ostvarivanja prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Lepoglave.

Ono će djeci osigurati slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga i sudjelovanje u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta življenja u Gradu Lepoglavi. Također, upoznavat će gradsku vlast s problemima i predlagati rješenja od interesa za djecu.