Osnovan još jedan Centar izvrsnosti: prvi i jedini u RH, ali i Europskoj uniji i to za nacionalnu povijest

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.5.2020. u 11:29h | Objavljeno u Društvo

- Jedan od prioritetnih ciljeva Varaždinske županije je obrazovanje. Kroz modele izgradnje i dogradnje školskih ustanova i sportskih objekata stvoreni su uvjeti za provođenje kvalitetnih obrazovnih programa koji nadilaze propisane zakonske standarde. Posebna ciljana skupina su nadareni učenici koji zahtijevaju drugačiji pristup rada upotrebom suvremenih nastavnih metoda i pomagala što se kroz redovni nastavni proces ne može u sadašnjim uvjetima ostvariti - rečeno je danas povodom predstavljanja novog Centra izvrsnosti iz nacionalne povijesti.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić u Županijskoj palači predao je Zaključak o osnivanju novog Centra izvrsnosti iz nacionalne povijesti voditeljici Centra, odnosno ravnateljici Druge gimnazije Zdravki Grđan. Tako će navedeni centar biti 11. Centar izvrsnosti u Varaždinskoj županiji, a koji će sjedište imati u Drugoj gimnaziji Varaždin.

- Dva su temelja znanja u okviru jučer, danas, sutra: matematika u spektru svih znanosti koja uključuju i tehničke te poznavanje povijesti koja objedinjuje i kulturu, umjetnost, ekonomiju i znanost. Nevjerojatno je da Hrvatska nema ni jedan Centar izvrsnosti za povijest u osnovnim i srednjim školama. Za osnivanje ovog Centra trebalo je prije svega hrabrosti jer nažalost u našoj zemlji povijest se ne proučava na način koji se dostojno može nazvati znanošću. Varaždinska županija primarno je utkana u povijest Hrvatske ali i Europe i svijeta i ovim Centrom će se tome pristupiti. Daleko smo najuspješniji u STEM području, a sad je naš spektar širenja znanja proširuje s poviješću i jako sam ponosan radi toga - rekao je župan Čačić.

Ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan, a koja je imenovana voditeljicom novog Centra izvrsnosti tom je prilikom rekla da se radi o ključnom i povijesnom trenutku.

- Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest djeluje u okviru Centara izvrsnosti Varaždinske županije od školske godine 2020./2021 i kao što je župan rekao jedini je takav Centar izvrsnosti u Hrvatskoj ali i u Europskoj uniji. Ovo što danas radimo je ključni i povijesni iskorak, za ovo je zaista trebalo imati snage i vizije. Ovo su stvari po pitanju reformacije i utemeljiteljstva povijesnih nacionalnih stvari. To kreće iz Varaždina, iz prve najstarije županije u Republici Hrvatskoj. I nije slučajno da je to upravo u Drugoj Gimnaziji, naime nju je utemeljio i osnovao 2006. godine upravo župan Radimir Čačić, a danas uoči 30-te obljetnice Dana državnosti Republike Hrvatske ponovno župan Čačić osniva Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest i na tome mu iskreno zahvaljujem - rekla je Grđan.

Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest za osnovne i srednje škole okuplja i zainteresirane darovite, visokomotivirane i visoko sposobne osnovnoškolce i srednjoškolce iz cijele Varaždinske županije, ali i zastupa rad s nastavnicima i civilnim društvom. Učenje i poučavanje temelji se na posebno osmišljenim modulima, koji su kreirani od strane mentora na temelju znanstvenih i stručnih istraživanja, osobnoga iskustva i međusobne suradnje.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek pojasnio je rad Centara izvrsnosti te viziju i način rada u sljedećoj školskoj godini. Tijekom školske godine 2019./2020. Centre izvrsnosti Varaždinske županije polazilo je 889 učenika s kojima je radilo 147 mentora, a u rad centara izvrsnosti od 2002. godine do danas uloženo je preko 35 milijuna kuna.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije u travnju 2019. godine primili su u Budimpešti certifikat kojim su promovirani u Europski Talent Centre, jedini takav u Republici Hrvatskoj te jedan od 25 ETC koliko ih djeluje diljem svijeta. ETC vrlo aktivno djeluje na području RH, do sada je održana međunarodna konferencija na temu Rad s visokomotiviranim učenicima kao i 2 susreta registriranih ETP- u Hrvatskoj.

Na današnjoj konferenciji za medije prisutni su bili i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, savjetnica župana Natalija Martinčević, voditeljice županijskih stručnih vijeća učitelja povijesti za Osnovne i Srednje škole Vera Hlapčić i Jadranka Jagenčić Šušnjić.

Ispred ETC Hrvatska prisutan je bio i Robert Kelemen, zamjenik voditelja ETC-a Hrvatska i Sanja Herceg, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci