Osebujna pjesnička poetika Đurđice G. Porobija, autorica predstavila dvije zbirke

Julijana Marčec | 4.6.2023. u 18:56h | Objavljeno u Društvo

U Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" prošlog petka, 2. lipnja, upriličeno je predstavljanje dviju knjiga doktorice filologije Đurđice Garvanović Porobija.

- Ova autorica važnih i kvalitetnih teoretskih knjiga, u svojoj je prvoj zbirci pjesama pod naslovom “Koncert za voćnjak” vrlo jasno i dosljedno ponudila svoju osebujnu pjesničku poetiku. Riječ je o knjizi koja je, gotovo monotematski, posve prožeta prirodom, kao najkonkretnijim okvirom čovjekova života koji je stvorio Bog i dao mu ga kao najprisniju pozornicu cjelokupne njegove osjećajnosti. Tu predanost prirodi pjesnikinja kontekstualizira i kulturalno pa zbirku strukturira u određenom paralelizmu sa čuvenim Vivaldijevim djelom Četiri godišnja doba, donoseći četiri ciklusa s po deset pjesama, nazvanih - Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima – naveo je između ostalog o zbirci "Koncert za voćnjak", književni kritičar i pjesnik Davor Šalat.

O zbirci duhovne poezije "Mir u nemiru" uz autoricu je govorila i dr.c. Emilija Kovač, a moderatorica ove književne večeri bila je Mirjam Đurišević. Stihove iz zbirke uz autoricu je čitala Kristina Sabo, a za glazbene minute pobrinuli su se Hana Mojzeš i Matija Kovačević.