OŠ VINICA: Uz raznolike projekte sudjeluju i na natjecanjima pa ostvaruju zavidne rezultate

| 5.3.2018. u 20:23h | Objavljeno u Društvo

- S ciljem da škola postane što udobnije i zanimljivije mjesto za učenje i boravak, učitelji i učiteljice Osnovne škole Vinica uz suradnju pedagoginje u nastavu škole uvode zanimljive metode podučavanja koristeći nove tehnologije te često organiziraju projektnu nastavu - rekla je v.d. ravnatelja Mirjana Jambriško, dodajući da pri tome naglasak ostaje na nastavnom sadržaju u skladu s nastavnim programom, Godišnjim školskim planom i programom rada te Kurikulumom škole.

U projektima i roditelji

Naime, škola Vinica tradicionalno obilježava sve važne datume te prati sve manifestacije u Općini u koje se rado uključuje. Kao i sve škole u županiji, i škola u Vinici uvela je rano učenje informatike u koju je, iako se izvodi u popodnevnim satima te roditelji moraju naknadno dovoziti djecu, uključeno puno djece. Upravo je to dokaz da postoji dobra suradnja škole s roditeljima koji se uključuju u sve aktivnosti vezane za školu te doprinose svojim djelovanjem u provedbi projekata.

Primjerice, trenutno se u školi provodi projekt pravilne prehrane “Srcem i znanjem do zdravlja” u 4. razredu gdje učenici uče kako izraditi prirodni sok i čokoladno mlijeko sa zdravim namirnicama. Također sličan projekt rade učenici u prvom razredu matične, ali i u razredima područne škole Natkrižovljan i PŠ Ladanje Gornje.

Osim što su učenici projektom morali slagati jelovnike sa zdravim namirnicama, izrađuju i knjižicu s receptima, dok u četvrtom razredu paralelno uče i o probavnom sustavu te kako, inače, zdrave namirnice doprinose kvalitetnijem životu. Zanimljiv projekt koji se provodi u školi je i “Rođendanska torta” u sklopu koje djeca na zanimljiv način uče o mjesecima, datumima i godinama te ih povezuju s rođendanima.

U trećem razredu kako bi učenici utvrdili gradivo o vremenima i znali čitati lentu vremena kroz godine i stoljeća, u projekt se uključuju roditelji, djedovi, bake koji im pričaju zanimljivosti i događaje u nekim prošlim vremenima. Iz toga svega vidi se kontinuiran i predani rad u koji se uvijek uvodi nešto novo što je djeci zabavno, a opet poučno kako bi lakše svladala znanja o nastavnoj temi.

„Vinička etno kuća“

Škola ima dobru suradnju s Općinom Vinica pa ove godine surađuju oko projekta “Vinička etno kuća”. Naime, članovi Učeničke zadruge “Vrčeki” i drugi učenici škole ove su godine bili aktivni u dvije radionice u sklopu prekograničnog Etnotour projekta kojeg provodi Općina. Jedna se radionica odnosila na izradu cvijeća od krep papira, a na drugoj su se pravili kolači i učilo o važnosti očuvanja viničke narodne nošnje.

- Na taj način djecu usmjeravamo prema čuvanju narodne baštine i njegovanju domaćeg viničkog dijalekta – govori sugovornica, dodajući da se učenička zadruga već duže vrijeme orijentira upravo prema tome pa i izrađuje proizvode koji su u duhu viničke etno baštine. Inače, zadrugari svoja znanja naučena na raznim radionicama prenose na ostale učenike pa se u školi nedavno održala radionica izrade mirisnih svijeća i ukrasnih vrećica od tapeta ili starih kalendara.

S druge strane, učenici drugog razreda zajedno su s roditeljima i učiteljima prikupljali materijale pa izradili zanimljivu knjižicu o općini, njezinoj povijesti i znamenitostima, a knjiga je upravo u postupku uvezivanja. Uz to, škola ima dobru suradnju i s Dječjim vrtićom “Sreća” iz Vinice pa često vrtićka djeca posjećuju školu, a bili su i u školskoj knjižnici u kojoj se provode projekti “Tulum slova”, “Čitajmo mi u obitelji” i drugi.

Nadovezujući se na lektiru i čitanje, odrađen je jedan zanimljiv sat Hrvatskog jezika na kojem su učenici napravili edukativne igre koje su onda igrali na satu i tako ponavljali i ispitivali svoje znanje o sadržaju koji trebaju znati za lektiru. Kako kaže sugovornica, na taj se način učenike uči timskom radu, poštivanju pravila, te vrednovanju sebe i drugih.

Zavidni rezultati na natjecanjima

Da se ova škola uključuje u sva školska područja pokazuju i plasmani na većinu županijskih natjecanja. Do sada je učenik Mihael Ivančić koji se plasirao na pet županijskih natjecanja osvojio prvo mjesto na natjecanju iz informatike u kategoriji Algoritmi – Logo. Svakako važan uspjeh ostvarile su i gimnastičarke škole koje su na međužupanijskom školskom natjecanju u sportskoj gimnastici osvojile ukupno sedam medalja.

Dakle, zlato su osvojile Martina Kušinec u kategoriji drugih razreda, Klara Tot u kategoriji četvrtih razreda, Valerija Crnko u kategoriji petih razreda, Barbara Kušinec u kategoriji šestih razreda, Lara Drvarić u kategoriji sedmih razreda, dok je Rozalija Kušinec osvojila srebro u kategoriji četvrtih razreda, a Lana Krajcer broncu u kategoriji petih razreda.

S druge strane, informatičari su obilježili Dan sigurnijeg interneta te je učenica petog razreda, Petra Đopar, osvojila 4. nagradu u kvizu kojeg su rješavala djeca u cijeloj Hrvatskoj te se škola može pohvaliti i pobjednikom Smibove nagrade za izradu stripa, to je učenik trećeg razreda Leon Majcen.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci