OŠ ŠEMOVEC: Unatoč specifičnoj godini zaživjela u školi zadruga i Domaćinstvo

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.7.2020. u 07:55h | Objavljeno u Društvo

Bez obzira na situaciju s koronavirusom koja je svima pomutila planove Osnovna škola Šemovec ima iza sebe još jednu školsku godinu koju će pamtiti. Ponosni su na svoje učenike koji su sudjelovali na raznim natjecanjima, a zaživjela je i nova izvannastavna aktivnost Domaćinstvo te osnovana Učenička zadruga „Shemica“.

Drugi na Olimpijadi iz njemačkog

- Osnovna škola Šemovec već kontinurano ostvaruje uspjehe na natjecanjima učenika. Ove godine, nažalost, natjecanja i mogućnost da se učenici pokažu u znanju uz potporu svojih učitelja mentora, prekinula je epidemija. No neka natjecanja su se uspjela održati i tu su se već vidjeli lijepi uspjesi. Naš Damian Kolarić, učenik osmog razreda i odličan znalac njemačkoga jezika, 8. i 9. lipnja predstavljao školu na online Olimpijadi koju je organizirao Goethe institut te osvojio visoko drugo mjesto – podsjetila je ravnateljica škole Marina Hižak.

Sam Damian prepričao nam je svoja iskustva s natjecanja i rekao da su prvog dana svi sudionici sudjelovali u polufinalu rješavajući kviz koji se sastojao od čitanja s razumijevanjem, slušanja te propitkivanja o kulturi, običajima i činjenicama o Njemačkoj. Nakon prvog kruga natjecanja samo su tri učenika stekla pravo sudjelovanja u završnome krugu. Damian je svojim odličnim znanjem stekao to pravo te drugi dan zajedno s dva preostala finalista imao zadatak osmisliti radijsku emisiju na temu sport i zdrava prehrana. Imali su sat vremena za online pripremu te su, osim dobrog poznavanja njemačkog jezika, trebali pokazati i sposobnost rada u timu s potpuno nepoznatim partnerima.

- Bilo je to jedno novo iskustvo. Osjetio sam timski duh Olimpijade koja nije bila teška, a nije bilo ni stresa kao kod klasičnog natjecanja. Jedini je problem bio taj što se na odgovoreno pitanje nisi mogao vratiti i ispraviti - rekao je Damian, zahvalivši svojoj menotrici Dijani Božak koja ga je čitavo vrijeme pripremala za ovakav izazov i bila mu velika potpora.

Škola ima ukupno 196 učenika, a ove godine na natjecanja je bilo prijavljeno 119 učenika u svim nastavnim područjima.

- Imali smo svoje predstavnike na županijskim natjecanjima iz informatike, robotike, matematike, engleskog jezika, njemačkog jezika, tehničke kulture, Lidranu, gdje su ostvarili odlične rezultate, a plasirali smo se i iz područja: hrvatskog jezika, fizike, geografije, povijesti, likovne kulture, no zbog epidemije ta se natjecanja još nisu održala. Na držvnu razinu pozvani smo još iz područja Lidrana sa školskim listom,,Shemica“ kojem je urednica osmašica Ema Pačalat i učiteljica Valentina Barulek Boltižar te u literarnom izrazu učenica 6.razreda, Stephany Težak s pjesmom,,Nikaj nesi kriva“. U sportskim natjecanjima na državno su se plasirali stolnotenisači, skupina djevojčica – Lara Pačalat, Katja Žganec,Lorena Horvat, Lucija Topolovec i skupina dječaka Leon Ptiček, Luka Ptiček, Vito Milak, Mark Marčec s učiteljem Damirom Popovićem – nabraja ravnateljica, istaknuvši ukoliko će se županijska i državna natjecanja, smotre i festivali, dalje održati tijekom godine sigurni su u daljnje uspjehe i trud svojih učenika i učitelja.

Učenička zadruga “Shemica” i Domaćinstvo

S ciljem da se učenicima omogući rad rukama kako bi ostvarili svoje interese, u školi je zaživjela Učenička zadruga „Shemica“. U zadrugu su uključeni učenici viših razreda i njih 20-ak vrlo je angažirano i marljivo radi.

- Unutar Zadruge djeluju tri sekcije: krojačka, kozmetička i pletarska. Na tekstilnoj se bavimo šivanjem uporabnih materijala kao što su vrećice. Naučili smo šivati na šivačoj mašini. Imamo kozmetičku sekciju na kojoj se bavimo izradom kozmetike pa znamo napraviti vlastiti sapun, a postoji i pletarska sekciju da bismo očuvali baštinu pletara – kažu učenice Ema Pačalat, Anja Špoljarić i Magdalena Jelenečki dodajući da im znanje naučeno u zadruzi puno znači u svakodnevnom životu te već sada sa svojom voditeljicom Ivanom Stuparić razmišljaju o finalnom proizvodu s kojim bi se Škola ubuduće predstavljala, a navode da imaju u planu sljedeće godine zasaditi školski vrt pa bi uzgajali bilje koje bi koristili u zadruzi.

S istim je ciljem, da se znanje primjeni u svakodnevnom životu, organizirana i izvannastavna aktivnost Domaćinstvo samo što su u nju uključeni učenici nižih razreda. Voditeljica skupine Jasminka Magdalenić navodi da učenici u sklopu nastave uče osnovne kućanske poslove od glačanja, osnova šivanja, pripremanja raznih vrsta obroka s posebnim naglaskom na pripremu zdravih obroka pa učenici uče guliti i sjeckati voće i povrće, uče postaviti stol, kako se ponašati za stolom, izrađuju ukrasne predmete, sudjeluju u uređenju okoliša, sadnji cvijeća i jako su zainteresirani.

- Ovo im je zapravo priprema za svakodnevni život, a današnji je moto svih škola „škole za život“, a što mi ovim aktivnostima ostvarujemo - naglašava ravnateljica Marina Hižak.

 

Označeno u
Galerija slika