OŠ Petrijanec u EU projektu s Turskom, Grčkom, Slovačkom, Rumunjskom i Bugarskom

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.10.2018. u 18:39h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Petrijanec krenula je u realizaciju drugog projekta u trajanju od dvije godine. Erasmus + KA229 projekt pod nazivom "European School Post" počinje se provoditi od ove školske godine sa svrhom razmjene primjera dobre prakse.

- Ciljevi projekta su promicanje komunikacije među učenicima različitih nacionalnosti, kultura i religija, unaprjeđenje znanja o europskoj kulturnoj baštini i partnerskim zemljama, a u svrhu sprječavanja diskriminacije, rasizma, mržnje, netolerancije i predrasuda - kaže ravnateljica škole Valerija Paljak, koja će sudjelovati u projektu uz koordinatoricu projekta Jasminku Belščak, zamjenicu koordinatorice Ljiljanu Mavrek te učitelje Mariju Kramarić, Nevenku Krsnik, Željku Rabuzin, Damira Ježića, Aleksandru Damjanić i naravno, učenike OŠ Petrijanec.

Riječ je o projektu školskih partnerstava u sklopu Ključne aktivnosti 2 u području odgoja i općeg obrazovanja, a u projektu sudjeluju uz Osnovnu školu Petrijanec i škole Sehit Mehmet Yilmaz Ilkokulu iz Turske, 5o Gymnasio Chanion iz Grčke, Zakladna skola s materskou skolou Zeliarska 4 Kosice iz Slovačke, Scoala Gimnaziala "Iancului" iz Rumunjske i Osnovno uchilishte "Ivan Vazov" iz Bugarske.

Učenici će sudjelovati u aktivnostima putem kojih će kroz komunikaciju s europskim vršnjacima steći veće samopouzdanje, razvijati tehnike timskog rada, kreativnost u radu, dijeliti ideje, uvježbati korištenje stranog jezika u stvarnim situacijama te stjecati vještine uporabe uporabe ICT aplikacija u izradi bloga i časopisa te promicati duh europskog zajedništva, a kroz vlastite sklonosti. Uz učenike, o ovim kvalitetama osvjestit će se i roditelji te lokalna zajednica.

- Učenici i učitelji će kroz mobilnosti upoznati i kulturu življenja i obrazovne sustave partnerskih zemalja kako bi mogli razmjenjivati primjere dobre prakse u radu te rasti i u profesionalnom smislu. Naša škola će organizirati i tečaj web 2.0 i drugih ICT alata koji će pohađati učitelji iz partnerskih škola. Aktivnosti i rezultati projekta bit će objavljeni u medijima, na mrežnim stranicama Projekta te na mrežnim stranicama OŠ Petrijanec - dodaje ravnateljica.

Naime, projekt se financira iz odobrenih sredstava Europske Unije. Ukupna vrijednost projekta je 197.193 eura, od čega je za Osnovnu školu Petrijanec namijenjeno 39.193 eura. Tijekom projekta održat će se više sastanaka partnera i događaja na kojima će se projekt prezentirati javnosti.