OŠ PETRIJANEC Preko srca do Ureda dječje pravobraniteljice i predsjednika RH Foto: OŠ Petrijanec

OŠ PETRIJANEC Preko srca do Ureda dječje pravobraniteljice i predsjednika RH

Varaždinske vijesti | 4.6.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Projekt iz Građanskog odgoja OŠ Petrijanec na Državnoj smotri

Učenici OŠ Petrijanec krajem su svibnja sudjelovali na Državnoj smotri iz područja građanskog odgoja i obrazovanja koja je održana u OŠ Grigora Viteza u Zagrebu.

Predstavili su humanitarni projekt "Samo se srcem dobro vidi" u sklopu kojega tijekom cijele godine učiteljice voditeljice projekta Ana-Marija Vincek i Silvija Šreter Petrić provode humanitarne akcije u koje se uključuju učenici, roditelji, učitelji, djelatnici škole pa i lokalna zajednica.

Učenici Julija Vinceković, Ante Kovačić, Jana Šipek i Dominik Bogdan svojim su izlaganjem i predstavljanjem projekta državno povjerenstvo ganuli do suza.

Neke od aktivnosti unutar projekta bile su humanitarni božićni sajam, "Putokazi za Afriku", prikupljanje sredstava za Dječji odjel KBC Zagreb, suradnja s Centrom za odgoj i obrazovanje u Prekrižju…

Sve ove hvalevrijedne projekte prepoznala je i dječja pravobraniteljic Helenca Pirnat Dragičević, u čiji su se Ured učenici odazvali i nakon predstavljanja projekta sudjelovali u za njih predviđenim radionicama o dječjim pravima, a stvaralački i emotivan doprinos ovom nesvakidašnjem susretu dale su lutkice humanete iz dramske družine u pratnji svoje mentorice Željke Rabuzin.

Nakon posjeta Uredu pravobraniteljice, učenici su posjetili Ured predsjednika Republike Hrvatske.

- Velika je čast i ponos za jednu školu odazvati se na poziv Predsjedniku RH koji je prepoznao humane aktivnosti i djelovanje njenih učenika i učitelja. Dobili su priliku razgledati prostorije Ureda u društvu njegovih savjetnica koje su učenicima približile rad predsjedničkog Ureda. Rastemo zajedno, gledamo srcem, mislimo o potrebitima... samo su neke od premisa koje je OŠ Petrijanec utkala u ovogodišnji projekt građanskog odgoja "Samo se srcem dobro vidi", iako, može se reći da se u školi oduvijek čovječno djeluje prema mlađima, starijima, drugačijima... - napomenuli su iz škole.

Ravnateljica Valerija Paljak istaknula je da se u školi nastoji osvijestiti kako je važno imati osjećaj za drugoga i da je svako pravo važno, i najvažnije, tako dugo dok se njime ne ugrožava pravo drugog djeteta, čovjeka, dok je pravobraniteljica, oduševljena predstavljenim projektom i aktivnostima koje se provode u području humanosti, građanskog odgoja i dječjih prava, najavila uzvratni posjet.

os_petrijanec_ured_predsjednika_rh_-_pravobraniteljica_03062023_1.jpg

os_petrijanec_ured_predsjednika_rh_-_pravobraniteljica_03062023_2.jpg

os_petrijanec_ured_predsjednika_rh_-_pravobraniteljica_03062023_3.jpg

os_petrijanec_ured_predsjednika_rh_-_pravobraniteljica_03062023_4.jpg

os_petrijanec_ured_predsjednika_rh_-_pravobraniteljica_03062023_5.jpg