OŠ Petrijanec na Erasmus danima objavila rezultate Erasmus+ projekta European School Post

Varaždinske vijesti | 19.10.2021. u 18:56h | Objavljeno u Društvo

U razdoblju od 14. do 16. listopada Osnovna škola Petrijanec kroz kreativne radionice, izradu panoa, kvizove i virtualnu izložbu fotografija obilježila je Erasmus dane.

Škola je tom prigodom javno objavila rezultate uspješno provedenog i realiziranog drugog po redu projekta Erasmus+ KA229. Trogodišnji projekt pod nazivom European School Post počeo se provoditi u rujnu 2018. godine sa svrhom razmjene primjera dobre prakse. Riječ je o projektu školskih partnerstava u sklopu Ključne aktivnosti 2 u području odgoja i općeg obrazovanja.

U njemu su sudjelovale OŠ Petrijanec iz Varaždinske županije kao nositelj projekta (ravnateljica škole Valerija Paljak, koordinatorica projekta Jasminka Belščak, zamjenica koordinatorice Ljiljana Mavrek s učiteljima i dvadesetero učenika 5.-8. razreda) te 5 škola partnerskih zemalja: Sehit Mehmet Yilmaz Ilkokulu iz Turske, 5o Gymnasio Chanion iz Grčke, Zakladna skola s materskou skolou Zeliarska 4, Kosice iz Slovačke, Scoala Gimnaziala "Iancului" iz Rumunjske i Osnovno uchilishte "Ivan Vazov" iz Bugarske. Projekt se u potpunosti financirao iz odobrenih sredstava Europske Unije, a njegova vrijednost bila je 197 193 eura, od čega je za OŠ Petrijanec bilo namijenjeno 39 193 eura.

Ciljevi projekta su, bez obzira na situaciju s pandemijom koronavirusa, u potpunosti ostvareni, a šest planiranih mobilnosti provedene su uživo, posljednje dvije u godini produljenja. Promicanje komunikacije među učenicima različitih nacionalnosti, kultura i religija, unaprjeđenje znanja o europskoj kulturnoj baštini i partnerskim zemljama, razvoj jezične, medijske, informatičke i informacijske pismenosti, a u svrhu sprječavanja netolerancije i predrasuda. Sve su te ciljeve učenici i učitelji uključeni u projekt ostvarivali u sklopu brojnih aktivnosti i razmjene iskustava.

Učenici su putem usmene i pisane komunikacije s europskim vršnjacima stekli i razvili neprocjenjive vještine za budućnost, razvijali tehniku timskog rada, kreativnost u radu, dijelili ideje, koristili se stranim jezikom u stvarnim situacijama, stjecali vještine uporabe IKT aplikacija u izradi bloga i časopisa te promicali duh europskog zajedništva.

Na prvom susretu OŠ Petrijanec kao nositelj projekta ugostila je učitelje sudionike partnerskih zemalja na njihovu prvom putovanju te uz stručne posjete medijskoj kući i kulturnim znamenitostima grada i županije organizirala tečaj web 2.0 i drugih IKT alata. Tečaj kreativnog pisanja i izražavanja za učitelje održan je u Istanbulu, Turska. Učenici su bili na mobilnostima u rumunjskom Bukureštu, bugarskom Vidinu, slovačkim Košicama i grčkoj Kreti.

Za vrijeme živopisnih i edukativnih putovanja, sudionici projekta ostvarili su odgojno-obrazovne ciljeve u različitim aktivnostima: istraživali su povijest, kulturu i običaje zemalja, posjetili prirodne ljepote, kulturne i povjesne znamenitosti, sudjelovali u tradicionalnim manifestacijama, pripremali ikušali tradicionalna jela, sudjelovali u radionicama i aktivnostima projekta pa su tako nastli zajednički časopisi, kalendari s obilježjima važnih datuma. Učili su o umjetnosti fotografije , a kao rezultat nastala je foto knjiga:

https://www.flipsnack.com/F95D55DD75E/erasmus-project-european-school-post-photobook.html

Tijekom susreta s novinarima naučili su planirati i kvalitetno voditi intervju. Sudjelovali su u radionici o kreativnom pisanju i likovnom prenošenju poruka te su izradili i objavili knjigu tradicionalnih recepata koja je objavljena na:

https://www.flipbookpdf.net/web/site/dbae433a2f82c39df83653ad9775b55915327557202109.pdf.html

Učenici su napravili i višejezični rječnik:  https://shtmehmetyilmaz.meb.k12.tr/icerikler/sesli-sozluk-audio-dictionary_7938972.html

Na svakoj je mobilnosti zasađeno Erasmus drvo prijateljstva. Neprocjenjiva iskustva, međunarodna poznanstva i prijateljstva, nezaboravna putovanja, novostečena znanja i vještine, osmjesi i zadovoljstvo na licima učenika i učitelja, dokaz su svrhovitosti projekta koji je možda iznjedrio neke buduće novinare, fotografe, spsatelje, povjesničare, avanturiste, učitelje… učenje za život!

Galerija slika