OŠ Petrijanec na Erasmus danima objavila rezultate Erasmus+ projekta European School Post

Varaždinske vijesti | 19.10.2021. u 18:56h | Objavljeno u Društvo

U razdoblju od 14. do 16. listopada Osnovna škola Petrijanec kroz kreativne radionice, izradu panoa, kvizove i virtualnu izložbu fotografija obilježila je Erasmus dane.

Škola je tom prigodom javno objavila rezultate uspješno provedenog i realiziranog drugog po redu projekta Erasmus+ KA229. Trogodišnji projekt pod nazivom European School Post počeo se provoditi u rujnu 2018. godine sa svrhom razmjene primjera dobre prakse. Riječ je o projektu školskih partnerstava u sklopu Ključne aktivnosti 2 u području odgoja i općeg obrazovanja.

U njemu su sudjelovale OŠ Petrijanec iz Varaždinske županije kao nositelj projekta (ravnateljica škole Valerija Paljak, koordinatorica projekta Jasminka Belščak, zamjenica koordinatorice Ljiljana Mavrek s učiteljima i dvadesetero učenika 5.-8. razreda) te 5 škola partnerskih zemalja: Sehit Mehmet Yilmaz Ilkokulu iz Turske, 5o Gymnasio Chanion iz Grčke, Zakladna skola s materskou skolou Zeliarska 4, Kosice iz Slovačke, Scoala Gimnaziala "Iancului" iz Rumunjske i Osnovno uchilishte "Ivan Vazov" iz Bugarske. Projekt se u potpunosti financirao iz odobrenih sredstava Europske Unije, a njegova vrijednost bila je 197 193 eura, od čega je za OŠ Petrijanec bilo namijenjeno 39 193 eura.

Ciljevi projekta su, bez obzira na situaciju s pandemijom koronavirusa, u potpunosti ostvareni, a šest planiranih mobilnosti provedene su uživo, posljednje dvije u godini produljenja. Promicanje komunikacije među učenicima različitih nacionalnosti, kultura i religija, unaprjeđenje znanja o europskoj kulturnoj baštini i partnerskim zemljama, razvoj jezične, medijske, informatičke i informacijske pismenosti, a u svrhu sprječavanja netolerancije i predrasuda. Sve su te ciljeve učenici i učitelji uključeni u projekt ostvarivali u sklopu brojnih aktivnosti i razmjene iskustava.

Učenici su putem usmene i pisane komunikacije s europskim vršnjacima stekli i razvili neprocjenjive vještine za budućnost, razvijali tehniku timskog rada, kreativnost u radu, dijelili ideje, koristili se stranim jezikom u stvarnim situacijama, stjecali vještine uporabe IKT aplikacija u izradi bloga i časopisa te promicali duh europskog zajedništva.

Na prvom susretu OŠ Petrijanec kao nositelj projekta ugostila je učitelje sudionike partnerskih zemalja na njihovu prvom putovanju te uz stručne posjete medijskoj kući i kulturnim znamenitostima grada i županije organizirala tečaj web 2.0 i drugih IKT alata. Tečaj kreativnog pisanja i izražavanja za učitelje održan je u Istanbulu, Turska. Učenici su bili na mobilnostima u rumunjskom Bukureštu, bugarskom Vidinu, slovačkim Košicama i grčkoj Kreti.

Za vrijeme živopisnih i edukativnih putovanja, sudionici projekta ostvarili su odgojno-obrazovne ciljeve u različitim aktivnostima: istraživali su povijest, kulturu i običaje zemalja, posjetili prirodne ljepote, kulturne i povjesne znamenitosti, sudjelovali u tradicionalnim manifestacijama, pripremali ikušali tradicionalna jela, sudjelovali u radionicama i aktivnostima projekta pa su tako nastli zajednički časopisi, kalendari s obilježjima važnih datuma. Učili su o umjetnosti fotografije , a kao rezultat nastala je foto knjiga:

https://www.flipsnack.com/F95D55DD75E/erasmus-project-european-school-post-photobook.html

Tijekom susreta s novinarima naučili su planirati i kvalitetno voditi intervju. Sudjelovali su u radionici o kreativnom pisanju i likovnom prenošenju poruka te su izradili i objavili knjigu tradicionalnih recepata koja je objavljena na:

https://www.flipbookpdf.net/web/site/dbae433a2f82c39df83653ad9775b55915327557202109.pdf.html

Učenici su napravili i višejezični rječnik:  https://shtmehmetyilmaz.meb.k12.tr/icerikler/sesli-sozluk-audio-dictionary_7938972.html

Na svakoj je mobilnosti zasađeno Erasmus drvo prijateljstva. Neprocjenjiva iskustva, međunarodna poznanstva i prijateljstva, nezaboravna putovanja, novostečena znanja i vještine, osmjesi i zadovoljstvo na licima učenika i učitelja, dokaz su svrhovitosti projekta koji je možda iznjedrio neke buduće novinare, fotografe, spsatelje, povjesničare, avanturiste, učitelje… učenje za život!

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci