Uvodna konferencija u Osnovnoj školi Novi Marof

OŠ Novi Marof i Radovan te Područne škole Lovrečan, Nedeljanec i Cvetlin dobit će "novo ruho"

| 12.9.2018. u 16:41h | Objavljeno u Društvo

Još pet škola u Varaždinskoj županiji bit će energetski obnovljeno, a to su Osnovna škola Novi Marof i Radovan te Područne škole Lovrečan, Nedeljanec i Cvetlin, rečeno je danas na uvodnoj konferenciji koja je sazvana u OŠ Novi Marof.

Konferenciji je nazočio i varaždinski župan Radimir Čačić sa suradnicima, a istaknuto je kako je ukupna vrijednost tih pet projekata 13,1 milijun kuna, od čega je 7,2 milijuna kuna ili 55 posto bespovratnih EU sredstava dok će Varaždinska županija iz proračuna izdvojiti 5,9 milijuna kuna.

- Radi se o novoj seriji projekata pet škola za energetsku obnovu. Ukupno imamo 22 projekta, što završenih, što u tijeku ili sada zatraženih. Iznos je 65 milijuna kuna i riječ je, dakle, o ogromnom novcu, a od toga okvirno 33 milijuna osigurava Varaždinska županija. Očekujemo i gotovo sam siguran da ćemo dobiti i podršku od Ministarstava regionalnog razvoja, povrat jednog dijela tog novca, otprilike 60 posto naše domicilne komponente od tih 33 milijuna – istaknuo je župan Čačić i dodao da zasad sve ide prema planu te pohvalio Novi Marof što prednjači u ulaganjima u školstvo.

- U dvije godine je to 10 milijuna kuna za osnovnu i srednju školu Novi Marof. Ovdje imamo i neke rekordere, jednu malu školu u Lovrečanu koja nije taknuta od 1924. godine i još koristi loživo ulje, a da ne govorimo o azbestu. Imamo izvanrednu suradnju s lokalnom samoupravom, a zahvaljujem i svim ravnateljima svih škola, ljudima koji su bili uključeni u te projekte, projektantima i našem timu, mojem zamjeniku Tomislavu Paljaku i pročelniku Miroslavu Huđeku, na činjenici da su do danas baš svi naši projekti prošli - zaključio je župan.

Ni novomarofski gradonačelnik, Siniša Jenkač, nije skrivao zadovoljstvo te naglasio da se radi o trećem projektu u obrazovanju unazad nekoliko godina, od srednje škole, obnove jednog dijela osnovne škole, do ove, kako ju je nazvao, "krune" radova.

- Osnovna škola ima skoro tisuću učenika i ona će biti energetski obnovljena. Zahvaljujem Županiji kao osnivaču, koja je napravila projekte, Ministarstvu graditeljstva i Ministarstvu regionalnog razvoja na sufinanciranju od 55 posto te Županiji koja mora omogućiti 45 posto. Moram reći da na području Novog Marofa imamo devet škola o kojima moramo brinuti i tu je dobra suradnja sa Županijom, odnosno nadopunjavamo se, od plaćanja prijevoza, plaćanja školskih knjiga, opreme, do produženog boravka. Drago nam je da Županija vodi brigu o školstvu, a pogotovo o školi u Novom Marofu koja je jedna od najvećih. Nadamo se da tu nećemo stati, nego nastaviti u Podrutama i u ostalim područnim školama i remečkoj dvorani – istaknuo je Jenkač.

Među ostalim dodao je da su EU fondovi interesantna i dobra priča, no postoje i problemi.

- Imamo velike probleme s izvođačima. Ne da su oni problematični, nego ih nema, ili cijene idu u nebo. Muku mučimo i s time kako pravodobno iskoristiti sredstva koja smo dobili. Nadamo se da ćemo biti uspješni i pozivam sve izvođače da se jave na natječaje, a projektante da pokušaju što bolje predvidjeti troškove, tako da nemamo onih problema na našim sjednicama Gradskog vijeća s osiguravanjem sredstava. Iste probleme imaju i drugi kolege gradonačelnici i načelnici i nadamo se da ćemo ipak sve uspjeti riješiti u zadanim rokovima - zaključio je Jenkač.

Ravnatelj OŠ Novi Marof, Anđelko Bošnjak tim je povodom podsjetio da se radi o trećoj fazi radova na školi.

- Ovo je najveća škola u ovom dijelu Hrvatske. Imamo 730 učenika, ali tu preko puta nas je Glazbena škola s još 170 učenika. Tu su i područne škole Remetinec, Podevčevo, Mađarevo i Ključ i ovaj projekt je nastavak višegodišnje suradnje škole, Grada, Županije i Ministarstava. Ovo je treća faza – u prvoj smo fazi dogradili dvije informatičke učionice i knjižnicu, prije godinu dana obnovili smo stari dio škole, a slijedi najveća obnova vrijedna 7,5 milijuna kuna – idemo u obnovu ostalog dijela škole te uređenje sportske dvorane - objasnio je detaljnije ravnatelj Bošnjak.

Naime, u navedenim školama smanjila bi se potrošnja energije za grijanje, odnosno hlađenje na godišnjoj razini u prosjeku za 60 posto pa su za tih pet škola na javnom pozivu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Inače, ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade OŠ Novi Marof je 7.429.191,25 kuna dok bespovratna EU sredstva iznose 4.032.142,37 kuna. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade OŠ Metel Ožegović u Radovanu je 2.730.444,50 kuna, a bespovratna EU sredstva iznose 1.545.214,47 kuna. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade OŠ Nedeljanec je 970.595,25 kuna, a bespovratna EU sredstva iznose 545.653,24 kuna. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Područne škole Julijane E. Drašković u Cvetlinu je 926.859,75 kuna, a bespovratna EU sredstva iznose 519.149,11 kuna dok energetska obnova zgrade PŠ Lovrečan iznosi 1.068.639,14 kuna, a bespovratna EU sredstva su u iznosu od 614.473,03 kuna.