Oprema za pčelare volontere koji zbrinjavanju rojeve pčela nepoznata vlasnika

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.4.2021. u 13:36h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Udruga pčelara i građana Pčelarstvo online iz Varaždina najbrojnija i kao takva jedinstvena u Republici Hrvatskoj u petak je podijelila opremu volonterima Varaždinske i Međimurske županije.

Naime, pčelari Međimurske i Varaždinske županije uz potporu Ministarstva poljoprivrede djeluju na volonterskom zbrinjavanju rojeva pčela nepoznata vlasnika.

- Možda niste znali na stranicama “Hrvatske pčelarske službe 112” možete pronaći popis pčelara po županijama spremnih da vam izađu na teren i uklone roj pčela - kažu iz udruge.

Zaključno sa subotom 24. travnja oprema je do sada podijeljena osim u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji i u Istarskoj, Primorsko goranskoj, Šibensko kninskoj, Zadarskoj, Splitskoj županiji kao i za potrebe zbrinjavanja rojeva pčela u Zagrebu. Ove godine slijedi još podjela za pčelare u Virovitičkoj i Vukovarskoj županiji.

Hrvatska pčelarska služba 112 u Republici Hrvatskoj organizirano djeluje još od sezone 2004/2005 kad je baš iz Varaždina pokrenut ovakav način jedinstven u svijetu organiziranog prikupljanja rojeva pčela nepoznata vlasnika na dojavu građana.

Od 2018. godine sklopljenim sporazumom udruge HUP Pčelinjak iz Zagreba koju vodi Dražen Jerman i Pčelarstvo online iz Varaždina koji je idejno cijeli projekt pokrenuo još 2004. godine danas zajednički i ravnopravno uspješno vode cijeli projekt na razinu Republike Hrvatske.

Sporazumima županijske udruge širom Hrvatske svaka u svojoj županiji preuzele su koordiniranje akcijom sakupljanja i organiziranja pčelara. Tom se sporazumu priključila i vrijedna skupina pčelara Međimurske županije preko udruge "Agacija" koja će preko HUP Pčelinjak i Pčelarstvo online dalje koordinirati i opremati pčelare.

Označeno u
Galerija slika