Općina Visoko osigurala besplatne radne bilježnice za osnovnoškolce Foto: Općina Visoko

Općina Visoko osigurala besplatne radne bilježnice za osnovnoškolce

Varaždinske vijesti | 23.10.2019. u 17:40h | Objavljeno u Društvo

Nakon brojnih izdvajanja s ciljem osiguravanja što boljih uvjeta za život svojih najmlađih stanovnika i njihovih roditelja, Općina Visoko ove je godine prvi put izdvojila i sredstva za nabavku radnih bilježnica za sve svoje osnovnoškolce.

Kako je istaknuo načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, u tu je svrhu u općinskom proračunu osigurano 35.000 kuna.

- Željeli smo roditeljima naših školaraca umanjiti troškove i na taj im način pomoći da uz što manje briga i izdataka opreme svoje školarce. Napravili smo to u dogovoru s ravnateljicom koja je napravila spisak učenika i za sve njih osigurali radne bilježnice - kazao je Mateković uz napomenu da je to jedna od mjera kojima nastoje pomoći mladim obiteljima.

os_visoko_3_matekovic.JPG

- Općina je prošle godine uvela i naknadu za novorođenčad u iznosu od 1.500 kuna za prvo te po tisuću kuna više za svako sljedeće dijete u obitelji. Redovno se u prostoru osnovne škole provodi i predškolski odgoj koji financiramo, u što spadaju troškovi odgajatelja ili voditelja i troškovi prijevoza. Nadalje, sufinanciramo boravak djece u dječjim vrtićima sa 700 kuna mjesečno, a tu su i nagrade za učenike naše škole koji sudjeluju na županijskim i državnim natjecanjima. Svake godine sufinanciramo školu plivanja, a povodom dana sv. Nikole osiguravamo darove za svu djecu - naglasio je načelnik dodavši kako se za sve te aktivnosti u općinskom proračunu osigurava oko 100.000 kuna godišnje.

Osnovnu školu Visoko, školu bogate i duge povijesti, trenutno pohađa 139 učenika, a ravnateljica Nada Horvat ističe da škola s Općinom Visoko njeguje dugogodišnju odličnu suradnju.

- Bez obzira na skroman proračun koji je među najmanjima u Varaždinskoj županiji, Općina Visoko niz godina pomaže našoj školi i roditeljima naših učenika na sve moguće načine. Uz već spomenute predškolu i školu plivanja, Općina je godinama, mnogo prije nego je krenuo projekt besplatne prehrane, sufinancirala prehranu našim osnovnoškolcima slabijeg imovinskog statusa. Općina nam pomaže i u sufinanciranju brojnih projekata u kojima sudjelujemo, a za koje treba plaćati kotizaciju. Što god da trebamo, uvijek naiđemo na otvorena vrata i dobru volju, zajednički rješavamo probleme i nastojimo našim učenicima osigurati uvjete kakve imaju školarci u urbanim sredinama - kazala je ravnateljica.

os_visoko_2.jpg

Vrijedi napomenuti kako je OŠ Visoko ove godine obilježila 350. obljetnicu postojanja javne pučke škole i 160 godina od izgradnje prve školske zgrade koju su izgradili sami mještani.

Škola je dobitnik brojnih priznanja, među kojima je dijamantni status za provođenje Eko programa, a od Ministarstva obrazovanja dobila je priznanje za najljepši školski vrt.

- Nemamo mnogo učenika, ali sudjelujemo u mnogo projekata i ponosni smo na naše školarce koji su vrijedni i rado sudjeluju u raznim aktivnosti. Drago nam je da je u sve to uključena i Općina Visoko kojoj doista možemo biti zahvalni na pomoći koju nam pruža svo ovo vrijeme - zaključila je ravnateljica Nada Horvat.

os_visoko_1.jpg