Okrugli stol 18. Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" o medijskoj pismenosti Foto: Mateja Ilijašev

Okrugli stol 18. Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" o medijskoj pismenosti

M.P./Varaždinske vijesti | 26.8.2016. u 18:07h | Objavljeno u Društvo

U sklopu 18. Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" u Trakošćanu je organiziran okrugli stol na temu medijske pismenosti. Polaznici seminarskih i radioničkih programa tako su postali sudionici radijske emisije "Zašto tako" koju kreira urednica i nagrađivana novinarka Višnja Biti kroz svoj jedinstveni način rada snimajući ih uživo bez naknadne intervencije.

Kako učiti medijsku pismenost? Koliko su mladi učenici u osnovnim i srednjim školama danas pismeni i zašto se toliko o tome govori? samo su neka od pitanja upućena polaznicima seminarskih i radioničkih programa.

U razgovoru su sudjelovali dr.sc. Bruno Kragić, predsjednik Savjeta Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić", Vera Robić Škarica, voditeljica Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić", profesorica hrvatskog jezika i književnosti Mirjana Jukić, urednica i novinarka Višnja Biti te tridesetak polaznika.

- Najveće postignuće Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" je vraćanje medijske kulture natrag u nastavne programe te teorijsko i praktično obrazovanje učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama, koji predaju četvrto područje hrvatskog jezika. Omogućila je i razvoj izvannastavnih aktivnosti te kroz filmske družine polaznici mogu učiti o medijskoj kulturi - rekla je Robić Škarica.

Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, potvrđuje i činjenica da se program održava uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

- Kada je Škola pokrenuta 1999. godine, polaznici su bili isključivo profesori koji su kasnije širili ideje medijske kulture. Kasnije su mnogi njihovi učenici, zapravo potaknuti time, dolazili u Školu medijske kulture. Možemo uočiti da se osnovna struktura Škole mijenja i danas su polovica polaznika mladi ljudi koji planiraju studirati filmsku umjetnost. To je jedan od pokazatelja da smo i dalje središnje mjesto izvaninstitucionalnog obrazovanja - rekao je Kragić.

Program Škole raspoređen je u 90 nastavnih sati, a svrha programa je dati temeljna znanja za provedbu nastave i stjecanje stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu.

- Nastojimo implementirati medijsku kulturu u nastavu jezika, književnosti, lektire i izražavanja i stvaranja. Pokrenuli smo i radijsku i filmsku skupinu i tamo ih ne podučavamo samo teoriji nego se mogu i praktički izraziti tako da mogu uvidjeti svoje jače i slabije strane - rekla je Jukić.

18. Škola medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' traje do nedjelje, 28. kolovoza, a u subotu će biti predstavljeni uradci radioničkih programa.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci