Okrugli stol 18. Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" o medijskoj pismenosti Foto: Mateja Ilijašev

Okrugli stol 18. Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" o medijskoj pismenosti

M.P./Varaždinske vijesti | 26.8.2016. u 18:07h | Objavljeno u Društvo

U sklopu 18. Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" u Trakošćanu je organiziran okrugli stol na temu medijske pismenosti. Polaznici seminarskih i radioničkih programa tako su postali sudionici radijske emisije "Zašto tako" koju kreira urednica i nagrađivana novinarka Višnja Biti kroz svoj jedinstveni način rada snimajući ih uživo bez naknadne intervencije.

Kako učiti medijsku pismenost? Koliko su mladi učenici u osnovnim i srednjim školama danas pismeni i zašto se toliko o tome govori? samo su neka od pitanja upućena polaznicima seminarskih i radioničkih programa.

U razgovoru su sudjelovali dr.sc. Bruno Kragić, predsjednik Savjeta Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić", Vera Robić Škarica, voditeljica Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić", profesorica hrvatskog jezika i književnosti Mirjana Jukić, urednica i novinarka Višnja Biti te tridesetak polaznika.

- Najveće postignuće Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" je vraćanje medijske kulture natrag u nastavne programe te teorijsko i praktično obrazovanje učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama, koji predaju četvrto područje hrvatskog jezika. Omogućila je i razvoj izvannastavnih aktivnosti te kroz filmske družine polaznici mogu učiti o medijskoj kulturi - rekla je Robić Škarica.

Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, potvrđuje i činjenica da se program održava uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

- Kada je Škola pokrenuta 1999. godine, polaznici su bili isključivo profesori koji su kasnije širili ideje medijske kulture. Kasnije su mnogi njihovi učenici, zapravo potaknuti time, dolazili u Školu medijske kulture. Možemo uočiti da se osnovna struktura Škole mijenja i danas su polovica polaznika mladi ljudi koji planiraju studirati filmsku umjetnost. To je jedan od pokazatelja da smo i dalje središnje mjesto izvaninstitucionalnog obrazovanja - rekao je Kragić.

Program Škole raspoređen je u 90 nastavnih sati, a svrha programa je dati temeljna znanja za provedbu nastave i stjecanje stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu.

- Nastojimo implementirati medijsku kulturu u nastavu jezika, književnosti, lektire i izražavanja i stvaranja. Pokrenuli smo i radijsku i filmsku skupinu i tamo ih ne podučavamo samo teoriji nego se mogu i praktički izraziti tako da mogu uvidjeti svoje jače i slabije strane - rekla je Jukić.

18. Škola medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' traje do nedjelje, 28. kolovoza, a u subotu će biti predstavljeni uradci radioničkih programa.