Održane radionice u sklopu projekta "Zajedno s Rodama“ Foto: Udruga specijalne jedinice policije Roda Varaždin

Održane radionice u sklopu projekta "Zajedno s Rodama“

VV | 27.7.2021. u 07:45h | Objavljeno u Društvo

Udruga specijalne jedinice policije Roda Varaždin započela je s provedbom druge godine trogodišnjeg programa pod nazivom Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge za razdoblje od 2020. do 2023. godine. 

Projekt je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Udruga provodi program pod nazivom "Zajedno s Rodama“ u suradnji sa programskim partnerima - Planinarskim društvom "Grebengrad“ i Varaždinskom županijom. Program je namijenjen braniteljima i članovima njihovih obitelji s ciljem prevencije institucionalizacije i povećanja socijalnog uključivanja korisnika. Uključene su braniteljske i civilne udruge s područja Varaždinske i Međimurske županije: Udruga specijalne jedinice policije Roda Varaždin, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – podružnica Varaždin, Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Čakovec, HVIDRA Ludbreg, Klub varaždinskih branitelja 1991-1995, Zajednica udruga umirovljenika unutarnjih poslova Varaždin i Planinarsko društvo "Grebengrad“. 

225282749_3055829564686816_2389042754832174623_n.jpg

- Program se sastoji od tri skupine radionica u svrhu pružanja psihosocijalne pomoći hrvatskim braniteljima, informatičkog opismenjavanja te izobrazbe predstavnika organizacija civilnog društva u području financijskog upravljanja i prikupljanja sredstava i zakonodavnog okvira za djelovanje organizacija civilnog društva koje izvode kompetentni vanjski suradnici za pojedino područje - kažu organizatori.

U subotu 24. srpnja započelo se s provođenjem radionica druge provedbene godine. Održana je prva psihosocijalna radionica "Povezanost misli, osjećaja i ponašanja" pod vodstvom vanjske suradnice Emilije Hlišć, mag. psych. Radionica je poslužila kako bi polaznicima (braniteljima i članovima njihovih obitelji) podijelili primjere i iskustva koji se tiču izazova i mogućnosti u povezanosti misli, osjećaja i ponašanja u svakodnevnom životu.

Za predstavnike/predsjednike udruga proisteklih iz Domovinskog rata održana je izobrazba u radionicama: Voditelj pripreme i provedbe EU projekata, CROWDFUNDING - inovativni model financiranja projekta i Samofinanciranje kroz primjenu društveno poduzetničkih načela. Predstavnike udruga kroz radionice vodila je Ida Šoštarić, bacc. oec. Glavni naglasak radionica stavlja se na učenje i stjecanje znanja kao nužnost, te kreativnost, fleksibilnost, dinamičnost, komunikativnost, organizacijske vještine, sklonost timskom radu kao veoma važne osobine voditelja EU projekata u braniteljskim organizacijama civilnog društva.

Označeno u