Završna konferencija projekta ZAŽELI III - važna i humana uloga gerontodomaćica Foto: Varaždinska županija

Završna konferencija projekta ZAŽELI III - važna i humana uloga gerontodomaćica

Varaždinska županija/vv | 17.6.2023. u 18:46h | Objavljeno u Društvo

U Županjskoj palači u Varaždinu održana je završna konferencija projekta ZAŽELI III faza, a projekt je financirala  Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali.

Projekt inače provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, a partneri na projektu su HZZ regionalni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, općina Gornji Kneginec, općina Visoko, općina Klenovnik, grad Ivanec, grad Novi Marof, grad Varaždinske Toplice, općina Sračinec, općina Breznički Hum i Općina Breznica.

Završnoj konferenciji nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnici Sračinca Božidar Novoselec, Visokog Dragutin Mateković, Klenovnika Mladen Blaško kao i Branka Šaško, predstojnica Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Dijana Posavec iz Centra za socijalnu skrb Varaždin.

Uvodno je sve prisutne pozdravila Sandra Vidaček, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije naglasivši pritom kako ovaj projekt predstavlja nastavak financiranja aktivnosti teže zapošljivih žena na poslovima pružanja pomoći i potpore za starije i nemoćne osobe .

-Društvo Crvenog križa Varaždinske županije zaposlilo je ukupno 30 žena, gerontodomaćica na rok od šest mjeseci. Ovaj projekt izravno doprinosi zapošljavanju pripadnica ciljane skupine nezaposlenih žena, s nižom i srednjom razinom obrazovanja koje kontinuirano nailaze na niz poteškoća na tržištu rada, te ujedno socijalnom uključivanju krajnjih korisnika- starijih i nemoćnih osoba. Ukupna vrijednost projekta iznosi 196.854 eura, a projekt se provodi od početak studenoga 2022. godine pa do 7. srpnja ove godine – rekla je Sandra Vidaček.

Jedna od gerontodomaćica je i Nedeljka Lihtar iz Gornjeg Kneginca koja je sudjelovala u projektu te je istaknula kako se radi o predivnom iskustvu u kojem su žene, sudionice projekta pomagale, te davale podršku onima kojima je to bilo potrebno dok je njih taj rad i pomoć oplemenila te su osjećale veliko zadovoljstvo.

Čestitavši sudionicima projekta pročelnica Ljubica Božić je naglasila kako je ovaj projekat bio iznimno važan i koristan za teže zapošljive žene koje su na ovaj način ponovno bile vraćene na tržište rada, a krajnjim korisnicima se kroz ovaj projekat poboljšala sama kvaliteta života.

-  Naši najstariji građani zaslužuju dostojanstvenu, lijepu i kvalitetnu starost, a mi imkroz naše institucije to trebamo i omogućiti. Ovim projektom bilo je obuhvaćeno zapošljavanje pripadnica ranjivih skupina gerontodomaćica, njih ukupno 30 koje su na području Varaždinske županije pružale usluge skrbi i brige oko 200 starijih i nemoćnih osoba. Pokazale su svoju dobrotu, humanost i želju za radom. Ja im na tome čestitam te im se zahvaljujem- rekla je pročelnica Božić.

Prisutnima su se obratile i Branka Šaško te Dijana Posavec koje su naglasile kako se radi o kvalitetnom i hvalevrijednom te humanom projektu koji bi trebao postati praksa naznačivši pritom da u takve vrste projekata trebaju biti uključene sve institucije od nadležnih Ministarstava pa sve do lokalne zajednice.