Održana 31. konferencija CECIIS 2020, prva u virtualnom izdanju na FOI-ju Foto: FOI

Održana 31. konferencija CECIIS 2020, prva u virtualnom izdanju na FOI-ju

Varaždinske vijesti | 13.10.2020. u 20:19h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U organizaciji Fakulteta organizacije i informatike (FOI) i Europske mreže EDEN od srijede, 7. listopada do petka 9. listopada održana je 31. konferencija CECIIS 2020.

S primarnom brigom o dobrobiti svih sudionika, govornika i zaposlenika, ovogodišnje izdanje konferencije s temom 'Intelligent Systems - Trends, Future, Society' održano je u virtualnom izdanju. Na početku konferencije CECIIS 2020 - Central European Conference on Information and Intelligent Systems, u srijedu, 7. listopada, sudionicima se virtualno obratio predsjednik Programskog odbora prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep te u ime pokrovitelja i sponzora ovogodišnje konferencije Darko Jureković iz tvrtke Oracle, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, zamjenik gradonačelnika grada Varaždina Zlatan Avar te članica Programskog odbora konferencije prof. Elisabeth Pergler.

Nakon otvorenja, profesor Jan Mendling sa Sveučilišta za ekonomiju i poslovanje u Beču i bečkog Instituta za informacijsko poslovanje održao je predavanje na temu "The Convergence of Business Process Management and Digital Innovation", a profesor Josep M. Duart s Odjela za obrazovne znanosti Sveučilišta Oberta de Catalunya (Španjolska) na temu "Artificial Intelligence in Higher Education: Teaching and Learning Perspectives".

Tijekom tri dana trajanja konferencije održane su prezentacije 38 prihvaćenih i recenziranih znanstvenih radova u području informacijsko-komunikacijskih znanosti kroz devet znanstvenih sekcija, koji će biti objavljeni u Zborniku radova CECIIS 2020 konferencije.

Program konferencije je obuhvatio i dva akademska panela, na kojima je aktivno sudjelovalo više od 200 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Prvu panel diskusiju na temu "O_HAI 4 Games - Orchestration of Hybrid Artificial Intelligence Methods for Computer Games" moderirao je prvog dana konferencije, u srijedu, 7. listopada 2020., izv. prof. dr. sc. Markus Schatten s Fakulteta organizacije i informatike. Tema je usko povezana s istoimenim projektom koji FOI provodi u suradnji s nekoliko inozemnih sveučilišta, stoga su sudjelovali i inozemni panelisti Vicente Julian Inglada (Valencia University of Technology, Spain), Carlos Carrascosa Casamayor (Universitat Politècnica de València, Spain), Jaime Andres Rincon Arango (Universitat Politècnica de València, Spain) i Glenn Smith (University of South Florida, USA).

Drugog dana konferencije, u četvrtak 8. listopada, drugu akademsku panel diskusiju "Universities of the Future" moderirala je prof. dr. sc. Blaženka Divjak s Fakulteta organizacije i informatike. Svoje viđenje načina na koji će sveučilišta funkcionirati te kako će općenito visoko obrazovanje izgledati u budućnosti, a posebice nakon epidemije, dali su inozemni panelisti i ugledni međunarodni znanstvenici Ivica Crnković (Chalmers University of Technology & University of Gothenburg, Sweden), Lourdes Guàrdia (Open University of Catalonia, Spain), Mladen Vouk (North Carolina State University, USA) te Enrique Mu (Carlow University, USA).

Ovogodišnja konferencija bila je i domaćin simpoziju "Eden PhD Symposium 2020", koji je poslužio kao odlična prilika kako bi potaknuo razmjenu iskustava i znanja među doktorantima koji se bave istraživanjem u području tehnološki poboljšanih internetskih, digitalnih, otvorenih i učenja na daljinu, pružajući vrijedan forum za unapređenje doktorskih istraživanja.

Među paralelnim događajima, tijekom konferencije predstavljeni i studentski znanstveni radovi studenata s ponajboljih američkih i europskih sveučilišta. Ukupno 17 istraživačkih radova, odnosno projekata usmjerenih na istraživanja vezana uz primjenu suvremenih digitalnih tehnologija u interdisciplinarnim područjima - od medicine preko društvenih do tehničkih znanosti pristiglo je za ovu sekciju, koju već godinama predvodi prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš. Osim studenata Fakulteta organizacije i informatike, prezentirani su radovi ovih sveučilišta: University of Central Florida (FL, Orlando), University of Cincinnati (Ohio), Massachusetts Institute of Technology MIT (Cambridge, Massachusetts) i University of Pennsylvania (Philadelphia, PA, SAD) te sveučilišta u Tirani i Skadru.

Ovogodišnji CECIIS sponzorirale su tvrtke Oracle, Infodom i DignetSoftware koje su se prezentirale u okviru sponzorske sekcije, a podršku je pružilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH te Varaždinska županija.

Uoči zatvaranja konferencije proglašen je najbolji znanstveni rad autora Maje Buhin Pandur, Jasminke Dobša i Luke Kroneggera naziva “Topic Modeling in Social Sciences: Case Study of Web of Science”, prezentiranog u sklopu sekcije 'Intelligent Information Systems'.

Najavljeno je i iduće izdanje konferencije - CECIIS 2021, koje će se održavati od 13. do 15. listopada 2021. s temom 'Networked Society'.

Označeno u