Održan Regionalni susret udomiteljskih obitelji sjeverne Hrvatske: kako pomoći mladima da se osamostale? Foto: Ilustracija/Udruga Zipka

Održan Regionalni susret udomiteljskih obitelji sjeverne Hrvatske: kako pomoći mladima da se osamostale?

VV | 4.8.2021. u 13:50h | Objavljeno u Društvo

Četrdeset udomitelja te preko 80 udomljene djece i mladih iz četiri udruge udomitelja okupilo se 27. srpnja na Regionalnom susretu udomitelja sjeverne Hrvatske održanom u Termama sv. Martin. Susret je održan uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi. 

indeksiraj.jpg

Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije "Zipka" je nositelj projekta te organizator ovog događaja, dok su suradnici Udruga udomitelja “Nada” Ivanec, Udruga udomitelja djece Međimurja i Udruga udomitelja za djecu “Osmijeh” Đurđevac.

Djeca i mladi sudjelovali su na radionicama zabavnog karaktera uz vodstvo animatora i volontera, dok je popodne bilo iskorišteno za rekreativne aktivnosti i druženje na bazenima. U sklopu regionalnog susreta održan je Okrugli stol na temu "Izlazak iz udomiteljstva“, na kojem su udruge imale priliku predstaviti svoj rad, primjere dobre prakse i ukazati na problematiku s kojom se mladi susreću u trenutku izlaska iz udomiteljske obitelji.

- Mlada osoba koja živi u udomiteljskoj obitelji po završetku školovanja, srednjoškolskog ili fakultetskog, može još godinu dana ostati u udomiteljstvu. U tom razdoblju mlada osoba bi se trebala osamostaliti što uključuje rješavanje stambenog i poslovnog pitanja. Činjenica je da se većina mladih ne želi vratiti u svoje biološke obitelji jer su to uglavnom obitelji s mnogo problema koji uključuju alkohol, nasilje i često su na rubu siromaštva. Mladima jedino preostaje da se sami snađu ako žele stvoriti bolje uvjete i mogućnosti za sebe, a kako su oni osjetljiva skupina potrebna im je pomoć i podrška u tom pogledu. Ovdje dolaze udruge udomitelja kao produžena ruka sustavu da olakšaju mladima - istaknuto je na Okruglom stolu. 

dsafaa.jpg

Udruga "Zipka" Varaždin osnovala je dvije Stambene zajednice, u Varaždinu i Petrijancu, gdje mladi koji izlaze iz udomiteljstva mogu stanovati godinu dana nakon završetka školovanja, a po potrebi i duže. Podršku za rad Stambene zajednice Petrijanec Udruga "Zipka" dobiva od strane Varaždinske županije, a Grad Varaždin podupire rad Stambene zajednice Varaždin, za koju je ustupio i prostor. Mlada osoba koja živi u Stambenoj zajednici treba plaćati režije dok je najam besplatan. Uz pomoć mentora mlada osoba sastavlja individualni plan kako bi prelazak u samostalan život bio što uspješniji. 

Udruge udomitelja nastoje kroz druge aktivnosti i radionice mlade iz udomiteljstva pripremiti za samostalan život. Tako "Zipka" Varaždin provodi trogodišnji Program "U pravom smjeru“ uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi. Mlade iz udomiteljstva se kroz edukativno-socijalizacijske radionice priprema na osamostaljivanje gdje se mladi educiraju o svojim pravima i uslugama iz sustava socijalne skrbi, o zdravlju, o poslovnoj komunikaciji, te uče praktične životne vještine potrebne za svakodnevno funkcioniranje.

- Mlade nakon izlaska iz udomiteljstva čekaju veliki izazovi i promjene, a odgovornost je na svima nama da im početak samostalnog života bude što ugodniji kako bi postali ravnopravni sudionici našeg društva - zaključeno je. 

ipiccy_image.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci