Održan Regionalni susret udomiteljskih obitelji sjeverne Hrvatske: kako pomoći mladima da se osamostale? Foto: Ilustracija/Udruga Zipka

Održan Regionalni susret udomiteljskih obitelji sjeverne Hrvatske: kako pomoći mladima da se osamostale?

VV | 4.8.2021. u 13:50h | Objavljeno u Društvo

Četrdeset udomitelja te preko 80 udomljene djece i mladih iz četiri udruge udomitelja okupilo se 27. srpnja na Regionalnom susretu udomitelja sjeverne Hrvatske održanom u Termama sv. Martin. Susret je održan uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi. 

indeksiraj.jpg

Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije "Zipka" je nositelj projekta te organizator ovog događaja, dok su suradnici Udruga udomitelja “Nada” Ivanec, Udruga udomitelja djece Međimurja i Udruga udomitelja za djecu “Osmijeh” Đurđevac.

Djeca i mladi sudjelovali su na radionicama zabavnog karaktera uz vodstvo animatora i volontera, dok je popodne bilo iskorišteno za rekreativne aktivnosti i druženje na bazenima. U sklopu regionalnog susreta održan je Okrugli stol na temu "Izlazak iz udomiteljstva“, na kojem su udruge imale priliku predstaviti svoj rad, primjere dobre prakse i ukazati na problematiku s kojom se mladi susreću u trenutku izlaska iz udomiteljske obitelji.

- Mlada osoba koja živi u udomiteljskoj obitelji po završetku školovanja, srednjoškolskog ili fakultetskog, može još godinu dana ostati u udomiteljstvu. U tom razdoblju mlada osoba bi se trebala osamostaliti što uključuje rješavanje stambenog i poslovnog pitanja. Činjenica je da se većina mladih ne želi vratiti u svoje biološke obitelji jer su to uglavnom obitelji s mnogo problema koji uključuju alkohol, nasilje i često su na rubu siromaštva. Mladima jedino preostaje da se sami snađu ako žele stvoriti bolje uvjete i mogućnosti za sebe, a kako su oni osjetljiva skupina potrebna im je pomoć i podrška u tom pogledu. Ovdje dolaze udruge udomitelja kao produžena ruka sustavu da olakšaju mladima - istaknuto je na Okruglom stolu. 

dsafaa.jpg

Udruga "Zipka" Varaždin osnovala je dvije Stambene zajednice, u Varaždinu i Petrijancu, gdje mladi koji izlaze iz udomiteljstva mogu stanovati godinu dana nakon završetka školovanja, a po potrebi i duže. Podršku za rad Stambene zajednice Petrijanec Udruga "Zipka" dobiva od strane Varaždinske županije, a Grad Varaždin podupire rad Stambene zajednice Varaždin, za koju je ustupio i prostor. Mlada osoba koja živi u Stambenoj zajednici treba plaćati režije dok je najam besplatan. Uz pomoć mentora mlada osoba sastavlja individualni plan kako bi prelazak u samostalan život bio što uspješniji. 

Udruge udomitelja nastoje kroz druge aktivnosti i radionice mlade iz udomiteljstva pripremiti za samostalan život. Tako "Zipka" Varaždin provodi trogodišnji Program "U pravom smjeru“ uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi. Mlade iz udomiteljstva se kroz edukativno-socijalizacijske radionice priprema na osamostaljivanje gdje se mladi educiraju o svojim pravima i uslugama iz sustava socijalne skrbi, o zdravlju, o poslovnoj komunikaciji, te uče praktične životne vještine potrebne za svakodnevno funkcioniranje.

- Mlade nakon izlaska iz udomiteljstva čekaju veliki izazovi i promjene, a odgovornost je na svima nama da im početak samostalnog života bude što ugodniji kako bi postali ravnopravni sudionici našeg društva - zaključeno je. 

ipiccy_image.jpg