Od hrvatskog do turskog baroka petog dana 52. Varaždinskih baroknih večeri Foto: VBV

Od hrvatskog do turskog baroka petog dana 52. Varaždinskih baroknih večeri

Varaždinske vijesti | 28.9.2022. u 10:08h | Objavljeno u Društvo

Koncertom ansambla Izmir Barok i u Varaždinu je u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri obilježeno 30 godina diplomatskih odnosa Turske i Republike Hrvatske.

Publici u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a članovi ansambla kojeg su osnovali članovi Državne opere u Izmiru i koji je najznačajniji po tome što je prvi u Turskoj počeo koristiti glazbala iz razdoblja baroka i primjenjivati baroknu izvodilačku praksu poklonili su koncert pod nazivom "Glazba europskih i osmanskih dvorova", objedinivši tako osmansku glazbu koja se njegovala u urbanim sredinama s djelima Vivaldija, Purcella i Monteverdija.

- Kulturne veze između Hrvatske i Turske su dobre i drago nam je da imamo prigodu biti partneri Varaždinskim baroknim večerima i što možemo predstaviti festivalskoj publici ovim koncertom i baroknu glazbu iz Turske - istaknuo je Nj. E. Mustafa Babür Hızlan, veleposlanik Turske u Republici Hrvatskoj, dodavši kako je ovo i jedinstvena prilika da se vide i poslušaju stari instrumenti.

Varaždinska barokne večeri predstavljanjem i zemalja partnera, ali i ovakvim kulturnim vezama pružaju priliku ljubiteljima glazbe da otkriju i baroknu glazbu iz drugih zemalja.

- Ono što je zanimljivo da je otomanski dvor naručivao skladbe europskih skladatelja, ali i kod njih je bilo popularno u to barokno vrijeme skladati mini opere ili skladbe s opernom tematikom. Imali smo na festivalu već Pera ansambl, poznat barokni ansambl koji potječe iz Turske, a suradnju nastavljamo s nizom opernih festivalskih produkcija od kojih je prva već na rasporedu ove festivalske godine i to 4. listopada kada se sprema program "Sultani u operi". Imamo sjajnu suradnju s Turskim kulturnim institutom koju nastavljamo i nagodinu kada će biti obilježeno stoljeće Republike Turske i u Varaždinu i razvijamo tako kulturne veze - najavio je ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

U crkvi Sv. Florijana u Varaždinu pete festivalske večeri nastupio je ansambl Responsorium programom Hrvatska glazbena baština.

- Izabrali smo dio skladbi iz opusa Hieronimusa Talonusa Polensisa, rodom Puljanina koje nisu nanovo otkrivene, ali nekako nisu bile u javnosti toliko izvođene zadnjih nekoliko godina - istaknuli su u ansamblu koji se posvetio istraživanju i interpretaciji vokalnog i instrumentalnog repertoara 17. stoljeća s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine, a za svoj je muzikološki rad i izvodilački domet ansambla 2019. godine nagrađen nagradom Ivan Lukačić na 49. Varaždinskim baroknim večerima.

Sinoć su koncerti održani i u Ludbregu gdje je nastupio Iberian Baroque Ensamble, a Trio Corrente u Križevcima.

Danas u 18 sati u bivšim prostorima knjižnice u zgradi varaždinskog kazališta bit će predstavljeni notni zapisi Hrvatske glazbene baštine na 52. Varaždinskim baroknim večerima, dok je u 20 sati na festivalskom rasporedu izvedba velebne Bachove "Muke po Mateju" u povodu 25. godišnjice osnivanja Varaždinske biskupije u varaždinskoj Katedrali.

Varaždinske barokne večeri danas gostuju i u Virovitici, te Krapini.