Ocat od bobica bazge OPG-a Štefanec proglašen šampionom: u čemu je tajna ovog proizvoda? Foto: Ilustracija

Ocat od bobica bazge OPG-a Štefanec proglašen šampionom: u čemu je tajna ovog proizvoda?

Jelena Šaško | 1.11.2021. u 15:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska županija ima još jednog šampiona. Ocat od bobica bazge OPG-a Štefanec iz Maruševca proglašen je šampionom u kategoriji octova na 3. ocjenjivanju prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla u sklopu 7. sajma zimnice i autohtonih proizvoda održanog u Zagrebu.

OPG Štefanec iz Selnika ima voćnjak bazge koji se prostire na gotovo jedan hektar, a šampionski proizvod od bobica bazge je čak četiri godine bio u octenoj fermentaciji. Kako kaže Damir Štefanec, kod bazge je iskoristivost velika od korijena, kore, lista, cvijeta do bobica, a za uzgoj bazge potrebno je znanje koje se nadograđuje iz godine u godinu. Od cvijeta i bobica bazge proizvode miješani sirup, a samo od bobica rade sok, vino i ocat. Njihovi su sokovi prirodno pasterizirani, bez konzervansa, a proizvodnja vina vrši se u kontroliranim termostatskim uvjetima.

- Prvih 30 sadnica kupio sam u Austriji, a na ideju sam došao prilikom obilaska poljoprivrednih gospodarstava jugoistočne Austrije i čudio se velikim površinama voćnjaka bazge. Do tada sam bazgu poznavao kao grmovitu i samoniklu biljku koja se koristila uglavnom za izradu sirupa od cvijeta - kaže sugovornik Damir i pojašnjava da Austrijanci i Mađari koriste ogromne površine da bi posadili bazgu koju zatim koriste u različitim područjima gospodarstva, od prehrambene, kozmetičke, tekstilne industrije do farmaceutike.

Sa životnom partnericom Andrejom Bader posadio je prve biljčice pa prvotno nevoljki posao “na zemlji”, jer je za mladih dana morao dosta pomagati roditeljima u poljoprivredi, s vremenom ipak zavolio...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u