Objavljeni službeni rezultati Međunarodnog ocjenjivanje vina Štrigova 2024.

vv | 6.5.2024. u 20:20h | Objavljeno u Društvo

Proteklog tjedna u restoranu Terbotz u Železnoj Gori održano je 8. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2024. Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja „HortusCroatiae“, Štrigova te Međimurske županije. Pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači su ocijenili dvjestotinjak uzoraka pristiglih na ocjenjivanje.

Šampion ocjenjivanja(najbolje ocijenjeno vino) je:
Rizling rajnski, izborna berba iz 2019. godine izVinogradarstva i podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne Gore s osvojena 93 boda.

Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je:
"EstateSelection" Sauvignon blancsparklingwine iz vinarije PuklavecFamilyWines d.o.o. iz Ormoža (Slovenija) s osvojenih 91 bod.

Šampion kvalitete u kategoriji bijelih mirnih vina je:
Chardonnay barrique iz 2022. godine vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana s osvojenih 89 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji mirnih vina „Pušipel“ je:
Pušipelclassic iz 2023. godine vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana s osvojenih 88 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji crnih mirnih vina je:
Pinot crni iz 2019. godine iz vinarije Preiner vina iz Svetog Urbana s osvojenih 88 bodova.

„Nagradu Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon dobiva:
Sauvignon iz 2023. godine vinarije Žnidarić iz Marije Gorice s osvojenih 88 bodova.

Prošlogodišnja proizvodnja vinogradarska godina mnoge je suočila s problemima radi kojih je bilo i problema s kakvoćom grožđa. Međutim, proizvođači koji sudjeluju na Urbanovu i kojih je svake godine sve više pokazali su kako su znanjem dorasli "škakljivim godinama" i kako znaju pravovremeno primijeniti naučena znanja i u vinogradu i u podrumima. Neznatan broj uzoraka manje nego prošle godine sigurno je posljedica i kompleksne godine, ali i selekcije uzoraka koju sami proizvođači odrade prije izložbe. Zadovoljstva na licima ocjenjivača nije manjkalo, uistinu smo imali značajan broj vrsnih vina u svim kategorijama i sortama, tehnologijama i zrelosti.

U izboru najboljih uzoraka u pojedinim kategorijama morali smo posegnuti i za dodatnim stručnim alatima pripetavanja, odnosno korištenja apsolutnih vrijednosti svih dodijeljenih bodova pojedinom uzorku. Tako smo između dva ili više uzoraka s istim rezultatom ocjenjivanja (srednja vrijednost medijan) za šampiona birali onaj uzorak koji je postigao najveći apsolutan zbroj svih bodova, što se pokazalo kao izvrstan alat za potvrđivanje najboljeg u potrebi takozvanog "pripetavanja".

Iako su brojni i različiti putevi kojima se stiže do kupaca, ovakvim sudjelovanjem i odazivom profesionalnom enološkom ocjenjivanju, vinari potvrđuju kako struka i znanje kreiraju kakvoću, a potom i educiraju potrošače o stručnim referencama definiranja dobrog vina.

Svake godine stasaju novi potrošači i zato je potreba za prijenosom znanja konstanta, baš kao i potreba učenja i razumijevanja svih čimbenika koji sudjeluju u stvaranju kakvoće.“ – rekla je IvanaAlepza.

Ove godine na Međunarodnom ocjenjivanju vina ocjenjivačku komisiju činili su:
izv. prof. dr. sc. Darko Preiner,Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr.,David Štampar, mag. ing. agr.,Željko Gregorić, dipl. ing. agr., Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr., Ivna Linke, dipl. ing. agr., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Andreja Jerebic Erjavec, univ. dipl. inž., Miodrag Hruškar, dipl. ing. agr., Mladen Forko, dipl. ing. agr.

Dodjela diploma i odličja šampionskim vinima biti će upriličena 17. svibnja 2024. godine (petak)na otvorenju manifestacije Urbanovo u Domu kulture u Štrigovi. Svi rezultati se mogu vidjeti nawww.urbanovo.hr .