Objavljen roman o varaždinskom župniku "San o Križaniću" Denisa Peričića Foto: Krešimir Đurić

Objavljen roman o varaždinskom župniku "San o Križaniću" Denisa Peričića

vv | 17.11.2022. u 18:40h | Objavljeno u Društvo

Posrijedi je neobičan roman o jednom od najvećih genija u hrvatskoj povijesti – varaždinskom župniku Jurju Križaniću

Posjetiteljima Interlibera zagrebačka nakladnička kuća Hena ponudila je i najnoviji, netom otisnuti roman varaždinskoga književnika Denisa Peričića "San o Križaniću". Riječ o već 40., ali i, prema procjeni urednika i prvih čitatelja, dosad najboljoj knjizi Denisa Peričića. Posrijedi je vrlo slobodno satkana romaneskna biografija Jurja Križanića, jedne od najvažnijih osoba europskoga 17. stoljeća. 

san_961.jpg

Juraj Križanić, rođen 1617. ili 1618. kod Ozlja, školovao se u Ljubljani, Grazu, Bologni i Rimu, gdje je doktorirao. Bio je župnik u Varaždinu i Nedelišću, zatim je preko Poljske pošao u Moskvu, pa je, vrativši se bolestan preko Trnave i Beča, sudjelovao u diplomatskoj misiji u Carigradu, potom je u Rimu obnašao mnoge važne dužnosti, da bi se, bez Papina blagoslova, preko Ukrajine uputio ponovno u Moskvu, na dvor ruskog cara, sa željom da ujedini Rimokatoličku i Pravoslavnu Crkvu, ali i sve slavenske narode.

Ruski car ga je prognao u Tobolsk, u Sibiru. Ondje, "na kraju svijeta", Križanić je proveo 15 godina, napisavši, na sveslavenskom jeziku koji je sam osmislio, cijelu biblioteku knjiga o ujedinjenju crkava i ulozi Rusije u svjetskom poretku. Kad je amnestiran, dolazi u Vilnius, gdje postaje dominikanac, no želja mu je vratiti se u Rim i domaju. Na tom putu priključuje se vojsci poljskoga kralja Jana Sobjeskog koja 1683. spašava Beč od osmanlijske opsade, no ondje i pogiba.

Križanić opčinio i Krležu, Jagića, Goluba...

Križanićev životopis opčinio je Miroslava Krležu, ali i znanstvenike poput Vatroslava Jagića, Ivana Goluba i Jevgenija Paščenka, a obuzeo je i Denisa Peričića. Njegovo istraživanje Križanićevih putova i stranputica urodilo je nadasve neobičnim romanom. Autor ga je sklon nazvati primjerom svoga koncepta "totalne proze". Nema gotovo nijednoga stilskog sredstva koje pritom nije upotrijebio, uključujući i poniranje u fantastiku.

Rezultat je neobičan, zacijeli i kontroverzan roman, koji Križanića opisuje kao osobu od krvi i mesa, koju su svojatali svi, pa i ruski imperijalisti; ipak, stavljajući Križanića u kontekst njegova doba, Peričić jasno daje do znanja da nikakva ideologija ne može i ne smije zloporabljivati baštinu čovjeka koji je, jednostavno, bio genij.

Objavljivanje romana "San o Križaniću" Denisa Peričića u izdanju Hene com poduprli su Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Grad Varaždin. Autor im svima zahvaljuje, kao i urednicima te svim suradnicima.

Predstavljanja knjige u Varaždinu, Zagrebu i drugim gradovima predviđena su za siječanj i veljaču, nakon nogometne euforije i božićnih blagdana.