Obilježili Mjesec hrvatskoga jezika: U OŠ Vidovec progovorili i povijesni spomenici Foto: OŠ Vidovec

Obilježili Mjesec hrvatskoga jezika: U OŠ Vidovec progovorili i povijesni spomenici

VV / S. Biškup | 24.3.2019. u 14:55h | Objavljeno u Društvo

Završila je još jedna manifestacija "Mjesec hrvatskoga jezika", koju je 2013. godine pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Riječ je o manifestaciji koja započinje Međunarodnim danom materinskoga jezika 21. veljače, a završava 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine. Ovom se manifestacijom želi istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću.

Učenici 6. razreda OŠ Vidovec obilježili su Mjesec hrvatskoga jezika raznim aktivnostima (obilježavanje Dana materinskog jezika, Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva izradom glagoljskih straničnika, medaljona s glagoljskim slovima, stripova na glagoljici, glagoljskih inicijala svoga imena, izradom igre memory s glagoljskim i latiničkim slovima), a završetak Manifestacije obilježili su zanimljivom izložbom u holu škole.

Naime, svi učenici i učitelji pozvani su na interaktivnu izložbu najvažnijih glagoljskih i ostalih spomenika koji su progovorili o sebi: godini kad su nastali, mjestu u kojem su pronađeni, jeziku i pismu kojim su pisani... Učenici su se odlično uživjeli u uloge Bašćanske ploče, Misala po zakonu rimskoga dvora, Hrvojevog misala, Vinodolskog zakonika, Trpimirovog natpisa, Branimirovog natpisa, Gospine pohvale, Povaljske listine itd. Kako je izložba bila interaktivna, zainteresirani učenici i učitelji mogli su popričati s Bašćanskom pločom i ostalim vrijednim spomenicima o nekim prošlim vremenima...

os_vidovec_mjesec_hrvatskog_jezika_1.jpg

os_vidovec_mjesec_hrvatskog_jezika_2.jpg

os_vidovec_mjesec_hrvatskog_jezika_3.jpg

os_vidovec_mjesec_hrvatskog_jezika_4.jpg