Obilježeno 160 godina školstva u Klenovniku: "U ovoj školi učenik učitelju nije samo broj!" Foto: Ilustracija/OŠ grofa Janka Draškovića/Josip Solina

Obilježeno 160 godina školstva u Klenovniku: "U ovoj školi učenik učitelju nije samo broj!"

VV | 12.6.2022. u 14:15h | Objavljeno u Društvo

Iza Osnovne škole grofa Janka Draškovića Klenovnik bogata je prošlost. Od dana kada je davne 1862. godine utemeljena prva pučka učiona u Klenovniku, pa sve do današnjih dana kada se nametnula kao suvremena škola koja je u kontinuiranom razvoju i mijenjanju. Istaknuto je to na svečanosti povodom 160. obljetnice školstva u Klenovniku. Kao što je naglasio ravnatelj škole Mijo Barišić, Općina Klenovnik kroz cijelu povijest škole, živjela je s njom, a škola je živjela s općinom.

- Škola je uvijek dobro surađivala sa svojom zajednicom, ali osnivačem Varaždinskom županijom koja se brinula o kvalitetnom pedagoškom standardu učenika i djelatnika škole, te je kao takva zdušno podupirala sve školske aktivnosti i projekte – rekao ravnatelj Barišić, pobrojavši niz uspješnih rezultata koje je škola u posljednje vrijeme postigla na natjecanjima, poput trećeg mjesta na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava RH u badmintonu 2021. godine te u novinarstvu gdje u posljednjih desetak godina izdaju najbolji školski list u županiji "Klen“.

Načelnik Općine Mladen Blaško podsjetio je na značajne obljetnice koje je Općina Klenovnik obilježila u proteklo vrijeme.

- Prošle godine proslavili smo 777 godina od prvog spomena Klenovnika, a nedavno smo obilježili i 90 godina postojanja DVD-a Klenovnik. Prije 240 godina ustrojena je župa Klenovnik, a 26. siječnja 1862. godine, zahvaljujući Dragutinu Brucku otvorena je Prva pučka učiona u Klenovniku. Zahvaljujući njemu danas slavimo 160 godina škole, odnosno 160 godina požrtvovnog rada i odricanja – nabrojao je načelnik Blaško.

Zamjenica Silvija Zagorec u svom je govoru istaknula kako je Osnovna škola Klenovnik kroz povijest predstavljala obrazovno, kulturno i društveno središte same Općine, a njezina važnost i danas je neprocjenjiva kako na obrazovnom, tako i na društvenom planu.

- Ova škola nije samo mjesto odgoja i obrazovanja – ova škola je mjesto gdje se učenici osjećaju sigurno, dobrodošlo, mjesto gdje stječu prijateljstva za cijeli život, mjesto gdje učenik učitelju nije samo broj, te ga osim stjecanja novih znanja i vještina, uče kako što spremnije odgovoriti na izazove u njihovom daljnjem životu. Naša dužnost kao osnivača je osigurati što bolje i kvalitetnije uvjete za rad te školovanje svih učenika. Stvarajući sustav jednakih šansi, pokazujemo da je obrazovanje jedan od prioriteta ove županijske vlasti – naglasila je zamjenica Zagorec čestitavši učenicima i djelatnicima škole na svim rezultatima koje su postigli svih ovih godina, na doprinosu koji su dali u razvoju kvalitete obrazovanja učenika, a samim time i u izgradnji Varaždinske županije kao županije znanja.

Svečanosti je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak koji je okupljenima čestitao na značajnoj obljetnici kako za samu školu, tako i za Općinu.

- Poznato je da je Varaždinska županija u Hrvatskoj predvodnik u podizanju standarda u obrazovanju. Tome svakako pridonosi osiguravanje kvalitetnih uvjeta rada, od izgradnje i dogradnje škola, sportskih dvorana do energetske obnove zgrada, ali i stručnost nastavničkog kadra, kao i njihova motiviranost da znanje i vještine prenose na svoje učenike. Upravo tome svjedočimo danas na svečanosti povodom 160 obljetnice školstva u Klenovniku. Iako mala škola, svojim radom, rezultatima i uspjesima koje učenici postižu na natjecanjima itekako je važan segment školstva županije. Upravo standard kakvo ima obrazovanje u Varaždinskoj županiji želimo postići i na nacionalnoj razini kroz novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a rezultati će sigurno biti vidljivi u sredinama, kao što je to Klenovnik, gdje se to već i primjenjuje – naglasio je Paljak.

Okupljenima su se obratili i prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet i gospodarstvenik Martin Bunić.

Svečanost je bila prigoda da se zaslužnim pojedincima dodjele prigodne zahvalnice, ali i ravnateljeva nagrada za izniman doprinos u radu škole koju su dobile učiteljice: Marija Konjević, Dragana Belščak, Anita Husnjak, Davorka Gal i Josipa Polančec Štimec.