Obilježen Međunarodni dan rijeke Drave: Jesu li se Varaždinci vratili na svoju Dravu? Foto: VV arhiva; Petar Lebinec

Obilježen Međunarodni dan rijeke Drave: Jesu li se Varaždinci vratili na svoju Dravu?

Varaždinske vijesti | 25.9.2019. u 12:09h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 23. rujna u palači Herzer u Varaždinu održan je prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, koji su u partnerstvu s Gradskim muzejom Varaždin organizirali Sveučilište Sjever i Grad Varaždin.

Obilježavanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, saborski zastupnik Anđelko Stričak i prorektor Sveučilišta Sjever Goran Kozina.

- Drugu godinu zaredom obilježavamo Međunarodni dan rijeke Drave. Iako mi Varaždinci volimo reći da „živimo s Dravom“, nekako to sramežljivo činimo. Ovo obilježavanje je zato bitno, da pokažemo da uistinu možemo živjeti i živimo s Dravom. Da ne bi ostalo samo na riječima, moram ponosno istaknuti da je Grad Varaždin u protekle dvije godine uložio deset milijuna kuna upravo u oživljavanje, sređivanje i rasvjetljavanje dravske šetnice, okoliša, uređenje Dravskih bazena, kako bi uz sva ograničenja koja nameće zaštita okoliša, oživjeli i oplemenili i taj dio Varaždina i naše građane još više približili Dravi. Veseli me što smo uspjeli u našem naumu i vratili Varaždince na rijeku Dravu te danas tamo možemo vidjeti mnogo rekreativaca, ljeti kupača, na novoosvjetljenoj šetnici brojne šetače, a nastavljamo i dalje te planiramo osvijetliti i dio od bazena do cestovnog mosta i Arene – rekao je Avar.

Prorektor Sveučilišta Sjever, izv.prof.dr.sc. Goran Kozina, istaknuo je važnost povezivanja znanstvenih institucija s ustanovama i gospodarstvom jer se na taj način postižu najbolji rezultati u pronalasku rješenja usmjerenih k inovativnosti i komercijalizaciji te će se potaknuti održivi razvoj koji uključuje promišljanje o okolišu i zaštitu okoliša.

Voditeljica događaja doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović istaknula je kako je cilj ovakvog obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave promicanje zaštite i razvoja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije, kao i senzibiliziranje varaždinske javnosti o toj temi.

Pročelnik odjela Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša, Sveučilišta Sjever, doc.dr.sc. Krunoslav Hajdek predstavio je modernizirani smjer, na kojem studenti tijekom studiranja uče o važnosti zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

Predstavnici udruga s područja Grada Varaždina kojima je rijeka Drava u fokusu zanimanja prezentirali su svoje akcije. Tako je javnost imala priliku čuti o akciji „Dan na Dravi“ od Katice Kalajdžije, predsjednice Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava Varaždin. Aurelija Šemiga predstavila je akciju „Zelena čistka“ koju Udruga Eko Breza organizira svake godine, a tijekom akcije organizira se sakupljanje otpada po obali rijeke Drave i u Dravskoj park šumi. Nenad Šantek, pripadnik zasebne Policijske postrojbe PU Varaždin „Vukovar 91“ i Slaven Jagačić, već su 14. godina organizatori su spusta VukoVaraždin u spomen na poginule i nestale branitelje. Riječ je o akciji kojom se promovira ljepota i zaštita rijeke Drave, te povezuju dva grada prijatelja Varaždin i Vukovar.

Prigodno je otvorena i izložba likovnih radova Marije Vuković pod nazivom Refleksije. Izložba je otvorena za javnost do 29. rujna.

dan_rijeke_drave_1.jpg

dan_rijeke_drave_2.jpg

dan_rijeke_drave_3.jpg

dan_rijeke_drave_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci